Gemeente Tilburg

Datum
27 oktober 2005

Persuitnodiging

Opening Brabantse Spelen zaterdag op de Heuvel

Tijdelijke vormgevingsmanifestatie op de Heuvel

Wij nodigen u graag uit voor de officiële opening van de Brabantse Spelen. Deze vindt plaats op zaterdag 29 oktober as. op de Heuvel in Tilburg. Burgemeester Vreeman als voorzitter van het Tilburgse Team de Mission opent samen met Willem II spelers Raymond Victoria en Marco Kolsi, Taekwondo-kampioenen Virginia Lourens en Tommy Mollet en aanvoerder Rody Jacobs van de Destil Trappers de vormgevingsmanifestatie.

Het programma ziet er als volgt uit:

11.45 uur Verzamelen op de Heuvel

12.00 uur Toespraak burgemeester Vreeman
Aftrap vormgevingsmanifestatie door de vijf sporters Gelegenheid tot het bekijken van de tentoonstelling

12.15 uur Gezamenlijk het glas heffen op de Brabantse Spelen

De Brabantse Spelen is een grootschalige vormgevingsmanifestatie georganiseerd door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en Brabantstad. Elk van de vijf Brabantse steden koos uit een aantal vormgevers en vormgeverscollectieven een finalist met een ontwerp rondom het thema sport. Vijf zeecontainers van twaalf meter lang zijn het podium voor de volgende finalisten: GBO Design-Engineering uit Helmond, ontwerperscollectief Mark A uit Breda, ontwerpersgroep Yksi uit Eindhoven en Joris Laarman uit Žs-Hertogenbosch. Tilburg wordt vertegenwoordigd door Huis Marie/Sigrid Calon.

U bent van harte welkom!

De ontwikkelingen rondom De Brabantse Spelen en overige informatie zijn te vinden op de website www.brabantsespelen.nl


---
Voor de pers:
Afdeling communicatie, Thomas Heesters, tel. 013 - 542 99 52 Afdeling evenementen, Marieke van der Meijs, tel. 06 - 53 72 22 89


---- --
PERSBERICHT

Huis Marie laat de trots van Tilburg zien: 3 x T in Textiel

Ontwerpster Sigrid Calon (werkt onder haar bedrijfsnaam: Huis Marie) laat vier dagen lang de trots van Tilburg zien. Zij verzorgt de Tilburgse inzending voor De Brabantse Spelen, die vanaf zaterdag te zien zijn op de Heuvel in Tilburg. Een van de vijf zeecontainers is door haar aangekleed en ingericht. Calon: "Ik nam de vorm van de container als uitgangspunt. Deze niet voor de hand liggende interieur-ruimte heeft van binnen en buiten een ware metamorfose ondergaan!"

Voor de Brabantse spelen is vormgeving in sport gekokzen als thema. Calons inzending toont de trots van Tilburg:
* de Talenten van de Topsportopleiding van het Willem-II-college en het ROC verdienen aandacht. Deze unieke combinatie van onderwijs en topsport-trainingen gaat nog vele topsporters opleveren!
* de Ten-Miles; een echt Tilburgs evenement waar iedereen voor warm loopt, waar topsporters (nationale en internationale), amateurs en kinderen een hardloop-parcours afleggen door de straten van de stad. Waar hele straten worden versierd en hardlopers worden toegejuicht. Een sportief evenement waar we elk jaar naar uitkijken.
* de Topsporters ; we mogen trots zijn op deze kampioenen! Ze verdienen een ereplek, zodat nog vaak aan deze bijzondere prestaties kan worden gedacht.

"Textiel is het middel, de sfeermaker. Diversen technieken zijn gebruikt om de producten tot uiting te laten komen: Weven. borduren, appliqueren, digitaal printen, zeefdrukken en stofferen. Verschillende interieur-items zijn vormgegeven: tapijt, gordijn, tafelkleed, wandbekleding, meubelstoffering, behang. Net zoals veel sportclubs afhankelijk zijn van sponsoring, is ook dit project tot stand gekomen dankzij de hulp en inzet van bedrijven. Kennis en kwaliteit uit Tilburg en Brabant en zelfs één uit Denemarken zijn ingezet om van dit alles een prachtig geheel te maken. Heel veel dank aan hen," aldus Calon. "Ik hoop dat veel mensen komen kijken en genieten." De tentoonstelling is te zien tot en met dinsdag 1 november, dagelijks gratis geopend tussen 13.00 en 17.00 uur.

EINDE PERSBERICHT

Enkele feiten over mijn inzending:


*De blauwe strepen aan de buitenkant zijn geflocked!! (flocktechniek.nl) een grappig contrast, dat zelfs een metalen container, zacht aan kan voelen
*15 dames van Vincentius (verstandelijk gehandicapten) hebben 3 maanden zitten borduren op gaatjes-hardboard, een mooi resultaat en een hele leuke samenwerking
*de ten-miles-route is geweven in een tafelkleed (textielmuseum) 3 kleuren, 11 bindingen: een verrassend resultaat wat de nieuwste technieken op weefgebied laat zien
*stoelen en bank van Artifort (van de ontwerper Michiel van der Kley, ook uit Tilburg!). Deze zijn voorzien van een nieuwe 'look'. Bank is subtiel geappliceerd en geborduurd door van Dommelen, de stoelen voorzien van een nieuwe stof met T-dessin. (textielmuseum) Bank is een alternatief voor het podium van de winnaars: het Tilburgs Benkske. (Artifort heeft alles weer netjes gestoffeerd)
* een 100-jaar oude foto van het elftal van Willem-II uit 1905 is de basis voor een voile gordijn, hierop zijn wel de hoofden aangepast, een aantal spelers uit de selectie van dit seizoen. (door Stork Digital Imaging)

Ik heb sponsors gezocht in de buurt die iets voor me konden maken of leveren Zo heeft textielfabriek H. van Puijenbroek stof geleverd, van Dommelen-borduurservice heeft hier sporters op geborduurd. Druma was leverancier van zeefdrukpasta's, bij LOGO hebben ze geholpen met het zeefdrukken van glitterbehang. Zünd heeft de trofeeën van de topsporters uitgesneden De ingeverfde/geprinte tapijten komen uit Denemarken, daar zit EGE Carpet,een expert op dit gebied met hoogwaardige kwaliteit vloerbedekking met een beetje wind geven de 6 vlaggen bovenop de container met het Tilburgse T-logo een mooi beeld (Nieuwenhuizen) SigmaCoatings heeft witte verf geleverd, zodat we de grijze container een frisse basis konden geven Hoogspoor heeft met verlichting gezorgd dat het interieur een warme uitstraling krijgt en verder nog twee financiele bijdragen(je kunt nu eenmaal niet alles laten sponsoren) van de Rabobank (vond dit een erg leuk project) en de Fontys Hogeschool voor de Kunsten ( op deze academie heb ik gestudeerd, en zij vonden het ook goed om me een extra steuntje te geven)


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sigrid Calon
Huis Marie
Ringbaan-Oost 196
5018 HA Tilburg
013-5456664
06-23823277


---- --