Ingezonden persbericht

Rotterdams Philharmonisch Orkest

EMBARGO TOT ZATERDAG 29 OKTOBER 20.15 UUR

Benefiet Martha Argerich voor Sophia Kinderziekenhuis brengt ¤ 40.000 op

Onderzoek naar ziekten bij kinderen en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden: op dat gebied vervult het Erasmus MC-Sophia een voortrekkersrol. Om dat werk te ondersteunen vond 29 oktober een benefietconcert plaats in de Rotterdamse Doelen. Op het programma onder meer Beethovens Tripelconcert met de legendarische pianiste Martha Argerich, de niet minder vermaarde Ida Haendel (viool), Steven Isserlis (cello) en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De musici werkten belangeloos mee, de Doelen stelde de zaal om niet beschikbaar en de opbrengst uit de kaartverkoop kwam ten bate van het goede doel. Daardoor leverde het benefietconcert ¤ 40.000 op voor het Sophia Kinderziekenhuis.

Ziekten bij kinderen vragen om een zeer gespecialiseerde behandeling. Artsonderzoekers van het Sophia Kinderziekenhuis speuren voortdurend naar de oorzaken van aangeboren afwijkingen, long- en hartziekten en leukemie, maar ook agressief gedrag, ADHD en angststoornissen. Het benefietconcert van 29 oktober had als doel het kinderziekenhuis te helpen zijn onderzoek voort te zetten in een periode van afnemende overheidssteun.

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest kon daarin samenwerking met een solistentrio van uitzonderlijke klasse. Genieten cellist Steven Isserlis en violiste Ida Haendel al wereldfaam, de statuur van pianiste Martha Argerich geldt als legendarisch. Optredens van haar zijn even briljant als zeldzaam. Na een stormachtig begin van haar loopbaan koos zij ervoor haar concertschema drastisch in te perken. Zo was zij afgelopen zaterdag voor het eerst sinds tweeëntwintig jaar weer te gast bij het Rotterdams Philharmonisch. Samen met Isserlis en Haendel soleerde zij in Beethovens Tripelconcert voor viool, cello, piano en orkest. Op het programma stonden verder Mendelssohns Italiaanse symfonie en de Kuhnau-variaties van Andriessen, gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Solisten en orkestmusici werkten belangeloos mee; de Doelen leverde een flinke bijdrage door de Grote Zaal kosteloos beschikbaar te stellen. Daardoor kon de opbrengst uit de kaartverkoop van dit benefiet ten goede komen aan het onderzoek van het Sophia Kinderziekenhuis. Namens de organisatoren van het benefiet overhandigde concertmeester Igor Gruppman een cheque ten bedrage van ¤ 40.000 aan professor Bert van der Heijden, hoofd afdeling kindergeneeskunde, en dokter Maarten Witsenburg, kindercardioloog van het Sophia Kinderziekenhuis. "Dit concert is een voorbeeld van een fantastische samenwerking tussen cultuur en zorg," aldus Bert van der Heijden. "Wij zijn zeer vereerd dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest, samen met de solisten en de Doelen het Sophia hiervoor hebben uitgekozen."