KLM

KLM introduceert business jet op route amsterdam-houston

AMSTELVEEN, 30 augustus 2005 -KLM gaat met ingang 30 oktober 2005 een Boeing 737-700 business jet-service introduceren op de route Amsterdam-Houston v.v. Hiermee komt KLM tegemoet aan de grote vraag naar World Business Class-vervoer op deze route. De business jet-service wordt in codesharing met Northwest Airlines zes keer per week aangeboden naast de bestaande dagelijkse Boeing 747-400 vluchten en ter vervanging van de huidige drie wekelijkse Boeing 767-diensten. De service op de grond en in de lucht is grotendeels gelijk aan de reguliere World Business Class.

Meer business class-capaciteit

KLM wil in het marktsegment stappen van intercontinentale vluchten met uitsluitend business class stoelen om meer maatwerk en extra capaciteit te kunnen leveren voor grote bedrijven en organisaties. De 737 business jet zal 6 keer per week gaan vliegen, de frequentie van de retourdiensten op Houston wordt daarmee opgevoerd van 10 naar 13 vluchten per week. De business class stoelcapaciteit neemt hierdoor toe met 45%. KLM's business jet-vluchten naar Houston zullen worden uitgevoerd binnen de joint venture en in codesharing met Northwest Airlines.

Operatie
Voor de start van deze nieuwe service huurt KLM een Boeing 737-700 met bemanning in bij PrivatAir. Deze business jet is specifiek toegerust op het non-stop opereren van dergelijke lange vluchten, onder meer door het aanbrengen van winglets en extra brandstoftanks. Het vliegtuig houdt haar PrivatAir-beschildering, maar op de romp en in de cabine wordt de tekst "Operated on behalf of KLM" aangebracht. De in Genève gevestigde maatschappij PrivatAir heeft al 27 jaar ruime ervaring in het wereldwijd leveren van business jet-operaties; zowel voor lijndienstmaatschappijen, als voor bedrijven, en VIP-gebruik.

KLM-product

De dienstregeling van deze business jet vluchten zien er als volgt uit (dagelijks behalve op woensdag; tijden zijn lokale tijden):

KL 663/NW 8663 AMS 14:25 uur vertrek HOU 18:45 uur aankomst

KL 664/NW 8664 HOU 20:15 uur vertrek AMS 12:35 uur aankomst

In dit toestel worden in het totaal 44 "lie-flat" business class-stoelen, met inplugpunt voor laptopcomputers aangeboden. Het comfort is gelijkwaardig aan dat van de nieuwe World Business Class in de Boeing 777 en de Airbus A330.

Het bij PrivatAir ingehuurde cabinepersoneel krijgt een KLM-training om een vergelijkbare service te kunnen verlenen. Op de KLM business jet-vluchten zal steeds minimaal één cabinelid (mede) Nederlandstalig zijn.

Productonderdelen als catering, Holland Herald, Delftsblauwe huisjes, comfort bags, headrest covers en het assortiment kranten en magazines worden op KLM WBC-standaard aangeboden. Net als in de Business Class op de bestaande KLM Boeing 737-vluchten naar bestemmingen als Beiroet, Tel Aviv en Tblisi, krijgt de KLM business jet-passagier een interactieve, draagbare audio- en video-speler. Hierop wordt een ruim en regelmatig wijzigend aanbod aan films, muziek, informatie en spelletjes geboden.

Olie-industrie

De grote vraag naar Business Class-capaciteit op de vluchten naar en vanuit Houston is voornamelijk te danken aan de belangrijke rol die Houston vervult in de olie-industrie en daaraan gerelateerde toeleveranciers. In aansluiting op het lokale vervoer tussen Amsterdam en Houston is er voor KLM ook veel transfervervoer vanuit en naar olieregio's in onder meer het Midden-Oosten, Afrika, Rusland, landen rond de Zwarte Zee, Noorwegen en Groot Brittannië.

Ook onze partner Air France genereert veel aan olie gerelateerd zakenvervoer en heeft daarvoor vorig jaar de Dedicate-service geïntroduceerd; een intercontinentaal 2-klassenproduct aan boord van A319 Extended Range-vliegtuigen met een extra grote business class. Hiermee vliegt Air France vanuit Parijs naar oliebestemmingen als Koeweit, Malabo, Pointe-Noire en Riad.

Nadere informatie over vluchtschema's en voorwaarden voor alle KLM/Northwest-diensten tussen Amsterdam en Houston zijn te vinden op www.klm.com en in de reserveringssystemen.



KLM