Ingezonden persbericht

Manifestatie in de Botanische tuin van Delft van het Beeldhouwers Coll

Lezing met rondleiding over beeldhouwkunst, architectuur en landschapsinrichting door kunsthistoticus drs.Jaap Nijstad.30 okt.12.00 uur

DELFT, 20051030 -- Tijdens de lezing maakt kunsthistoricus Jaap Nijstad als het ware een wandeling met het publiek door de geschiedenis van de kunst, vanaf het keerpunt tussen de Middeleeuwen en de Renaissance naar hedendaagse kunstenaars.


De kunstenaars van het Collectief creëren in samenhang met de historische Botanische tuin in Delft, nieuw werk, geïnspireerd op het boek De droom van Poliphilo. Dit boek geschreven in de tweede helft van de 15e eeuw is vooral een getekend verhaal. Het bevat 170 houtgravures en beschrijft hoe de ongelukkige Poliphilo in een droom op zoek gaat naar zijn geliefde. Zijn geliefde staat voor het begrip liefde dat ruim geїnterpreteerd wordt. De liefde voor alles wat leeft, groeit, wat je kunt voelen, betasten, ruiken, kortom alles wat je via de zintuigen kunt waarnemen en ervaren. Het gaat over verlangen. Het inspireert al eeuwen kunstenaars, architecten en tuinontwerpers. O.a. de architect Ashok Balothra (wijk Kattenbroek in Amersfoort) en de tuinen van Bomarzo (de grote raadselsachtige beeldentuin in Italië). Met deze expositie hoopt het Collectief niet alleen haar werk te tonen, maar ook de prachtige Hortus, een stuk cultureel erfgoed, onder de aandacht te brengen.



Ingezonden persbericht