Socialistische Partij

SP vraagt onderzoek naar gevolgen liberalisering en privatisering

30-10-2005 * De SP wil dat de Tweede Kamer onderzoek laat doen naar de gevolgen van de liberalisering en privatiseringen in diverse sectoren. Kamerlid Ewout Irrgang zal dit komende week voorstellen tijdens de begrotingsbehandeling van Economische Zaken. Hij doet de suggestie om dit onderzoek te laten uitvoeren door de Raad van Economische Adviseurs (REA) van de Kamer.

Ewout Irrgang Irrgang: "Leren van het verleden is heel belangrijk. We zien dat de beloofde prijsdalingen in de taxi-, kabel- als de energiemarkt zijn uitgebleven. Er trad vaak kwaliteitsverlies op en er waren andere negatieve bijeffecten. De liberalisering van het notariaat leidde bijvoorbeeld tot een grotere fraudegevoeligheid en na de liberalisering van de energiemarkt nam de import van vuile stroom uit het buitenland toe. Deze en voorgaande regeringen hebben hier tot nu toe weinig lering uit getrokken. Het zou goed zijn als de Kamer de gevolgen van alle liberaliseringen en privatiseringen eens op een rijtje zet."

Met meer marktwerking in de zorg en een verdere liberalisering en privatisering in de energie- en postmarkt voor de deur maakt Irrgang zich grote zorgen. "Minister Brinkhorst gedraagt zich vaak als een ware `Marktsist' die bij voorkeur voor alle Europese troepen uit holt. De SP vindt dit niet verstandig. Des te belangrijker is het ook om te weten wat nu de gevolgen op de lange termijn zijn voor de maatschappij. Dit is tot op heden echter nooit echt onderzocht en daarom pleiten wij nu voor een integrale en onafhankelijke studie naar de effecten van dit beleid. In de ogen van mijn fractie zou de Raad van Economische Adviseurs dit onderzoek goed kunnen verrichten."