Ingezonden persbericht


BERICHT

UTRECHT, 28 oktober 2005

Feestelijke uitreiking op Nederlandse Diabetesdag:

Géke Hems met EADV-Award 2004
'diabetesverpleegkundige van het jaar'

Diabetesverpleegkundige Géke Hems uit Eindhoven is uitgeroepen tot diabetesverpleegkundige van het jaar 2004. Tijdens de drukbezochte Nederlandse Diabetesdag in Utrecht kreeg zij vrijdag 28 oktober de prestigieuze EADV-Award 2004. De onderscheiding werd haar overhandigd door Ineke van der Meché-van Holsteijn, die zelf vorig jaar deze prijs kreeg. De Award is ingesteld door de beroepsvereniging Eerste Associatie van DiabetesVerpleegkundigen (EADV) en wordt mede mogelijk gemaakt door Novo Nordisk Farma B.V.

Géke Hems is vanaf begin 2002 werkzaam op de diabetespolikliniek van het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven. Zij is de vijfde diabetesverpleegkundige die de jaarlijkse Award in ontvangst kon nemen. Eerder gingen de EADV-Awards naar Paula Boelen-van Dulken (Heemstede, EADV-Award 2000), Marianne van de Wetering (Leiden, EADV-Award 2001), Harma Israël-Bultman (Zwolle, EADV-Award 2002) en Ineke van der Meché-van Holsteijn (Den Haag, EADV-Award 2003).

Volgens de Award-commissie, onder voorzitterschap van Ida Wijsman-van Hummel, komt Géke Hems in aanmerking voor de EADV-Award 2004 wegens haar rol als voortrekker bij het realiseren van een betere kwaliteit van zorg aan de klinische diabetespatiënt. In het Catharina-ziekenhuis is ervoor gekozen mensen met diabetes altijd te laten begeleiden door diabetesverpleegkundigen. Ook verzorgen zij educatieprogramma's voor afdelingsverpleegkundigen om hun meer inzicht te geven in de metabole aspecten van diabetes. Het Catharina-ziekenhuis is het eerste in Nederland waar de totale klinische diabeteszorg door de diabetesverpleegkundigen wordt geregeld.

Verder heeft Géke Hems een actieve rol gespeeld bij het opstellen van protocollen voor de aanpassing van de insulinedosering. Er zijn formulieren ontwikkeld waarop de bloedglucosewaarden en de afgesproken insulinedosering kunnen worden geregistreerd. Géke Hems en haar diabetesbehandelteam hebben ook onderzoek gedaan naar de effecten van de nieuwe werkwijze. Het doel van het onderzoek was om na te gaan of de nieuwe werkwijze effectiever is in vergelijking met vroeger, toen wisselende arts-assistenten van de afdeling Interne Geneeskunde de diabetesregulatie in het oog hielden.

Oproep nieuwe kandidaten!

De EADV-Award is bedoeld voor diabetesverpleegkundigen die op een bijzondere wijze een actieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de diabeteszorg in Nederland. De activiteiten van de voorgedragen diabetesverpleegkundige:

- moeten 'uniek' zijn;

- dienen toepasbaar te zijn elders in Nederland;
- leveren een duidelijke bijdrage aan het vak van diabetesverpleegkundige;
- zijn aantoonbaar innovatief binnen de diabeteszorg. De Award-commissie bestaat uit vertegenwoordigers van diabetesverpleegkundigen (EADV), artsen en mensen met diabetes. De winnaar krijgt een ingelijst certificaat en een cheque van zevenhonderd euro, waarmee een kunstobject naar keuze kan worden uitgezocht.

Iedereen kan een diabetesverpleegkundige voordragen om te worden genomineerd voor de EADV-Award 2005. Aanmeldingen van nieuwe kandidaten voor de Award kunnen worden ingediend bij de voorzitter van de Award-commissie, mevrouw Ida Wijsman-van Hummel, postbus 9020, 7200 GZ Zutphen, e-mail i.wijsman@gelre.nl, telefoon (0575) 592365.

*****

Bij de foto (foto in groot formaat aan te vragen via gh@xs4all.nl)


* Géke Hems (midden met EADV-Award) samen met haar trotse collega's, direct na afloop van de prijsuitreiking in de Jaarbeurs te Utrecht.

*****

Dit bericht is verzonden door
Herbschleb & Slebos
postbus 28.011
3828 ZG Hoogland
telefoon (033) 480 57 09
fax (033) 480 91 45
e-mail gh@xs4all.nl