Ingezonden persbericht


A1 Team Netherlands van Europa naar Australië

Katwijk, 31 oktober 2005

Met het Europese deel van de A1 Grand Prix kalender achter de rug, reist A1 Team Nederland voor de vierde ronde af naar Eastern Creek in Australië. Het circuit van Eastern Creek, gelegen even buiten Sydney is voor zowel A1 Team Nederland, Jos Verstappen als bijna alle andere teams een nog onbekende baan. A1 Team Nederland arriveert in Australië met 15 punten en een 9e plaats in het kampioenschap.

Jos Verstappen; "Ik heb de lay out van het circuit even op de computer bekeken, maar daar kan je niet echt iets mee. Als ik daar ben ga ik eerst een rondje lopen over het circuit. Pas dan kan je er echt wat meer over zeggen. Normaal gesproken heb ik nooit zoveel moeite om een nieuw circuit te leren kennen. De reis erheen is wel zwaar, die negen uur tijdsverschil dat merk je wel. Ik ga er op tijd heen om te acclimatiseren", aldus Jos die terugkijkend op de eerste drie races vooral tevreden is over de vooruitgang die er door het team geboekt is."Vooral met de auto, die ligt nu echt een stuk beter".

Na de ups en downs van de race in Estoril, met een vierde plaats in de sprintrace en de crash in de hoofdrace, is A1 Team Nederland er natuurlijk nog meer op gebrand om de vooruitgang die ook in Portugal geboekt werd voort te zetten. De auto van A1 Team Nederland is na de crash van Verstappen op Estoril direct naar Engeland teruggevlogen om daar door Lola helemaal gerepareerd te worden. Op de zondag voor de race is de oranje bolide op het vliegtuig richting Sydney gezet, zodat het team op tijd weer de beschikking heeft over de auto.

"Het zal zeker een spectaculair weekend worden. Er zijn niet veel inhaalmogelijkheden op Eastern Creek. Je zal zeker je power boost knop intelligent moeten gebruiken. Het wordt echt een gevecht voor de winst, de meeste rijders kennen het circuit nog niet", aldus Jan die al eens op Eastern Creek reed met de Toyota Sportscars. De ambiance zal geweldig worden met de Australische fans, die altijd enthousiast zijn, zoals we ieder jaar kunnen zien bij de F1 daar. Wat het team betreft zijn we na zes races blij met de vooruitgang, zowel van het team als de rijders. De twee zevende plaatsen en de vierde zeggen natuurlijk iets over waar je staat op dit moment, maar dat geldt natuurlijk ook voor de drie uitvalbeurten. We zullen nu mikken op tenminste een top zes positie om mee te beginnen. Dat moet zeker mogelijk zijn omdat weinigen ervaring hebben op dit circuit. Het zal ook weer een race in een race worden. Alle teams gezamenlijk moeten A1 Grand Prix opbouwen als autosport entertainment en als A1 Team Nederland racen we tegen de anderen, moeten groeien en proberen we aan het eind van het seizoen in de kop van het kampioenschap te staan".

Het circuit van Eastern Creek heeft een lengte van 3.93 km. Er word tegen de klok ingereden, net als bijvoorbeeld op de EuroSpeedway in Duitsland het geval was. Het huidige ronderecord staat al sinds 2000 op naam van Tim Leahy die met een Formule Holden auto een tijd neerzette van 1'22.5131. Volgens sommigen kan dat record tijdens de A1 Grand Prix wel eens gaan sneuvelen.

Het omlijstende programma voor de A1 Grand Prix in Australië is trouwens zeer goedgevuld. Zo zal Sheikh Maktoum Hasher Maktoum Al Maktoum zelf op de maandag voor de race achter het stuur kruipen van de A1 Grand Prix bolide en een paar rondes over het circuit van Eastern Creek rijden, daarbij gadegeslagen door onder meer Alan Jones, teambaas van A1 Team Australië en natuurlijk voormalig wereldkampioen Formule 1.

Ook tijdens het raceweekend zit het programma helemaal vol met diverse races en demonstraties. Zo komen onder meer het Australische F3 kampioenschap, de Formule Fords en historische racewagens in actie op Eastern Creek.