Ingezonden persbericht

3G (UMTS) een risico voor de omgeving

Zweeds hooggerechtshof: antennes een 'gevaarlijke activiteit'

DEN HAAG, 20051030 -- Het installeren en gebruiken van zendmasten en antennes voor 3G (vergelijkbaar met UMTS) is te beschouwen als een gevaarlijke activiteit, volgens het Zweedse hooggerechtshof voor milieuzaken (Miljööverdomstolen). De activiteit moet daarom voldoen aan de milieu-wetgeving en algemene regels.


Dat meldt het 'Swedish Radiation Protection Agency'. Het hooggerechtshof overwoog, dat een activiteit gevaarlijk kan zijn ook als hij niet direct gevaar, maar slechts een risico met zich meebrengt. De kans op schadelijke gevolgen voor de gezondheid door de straling van zendmasten en antennes voor mobiele telefonie is klein, maar de straling moet toch beschouwd worden als een risico voor de omgeving. Het hof wees op experimenten met dieren, waaruit blijkt dat radiofrequente niet-ioniserende straling gedragsverandering en verstoring van lichaamsfuncties kan veroorzaken. Een ander risico is volgens het hof dat zendmasten tot psychische problemen kunnen leiden voor omwonenden. Angst aanjagen is een illegale activiteit die ook valt onder de definitie van gevaarlijk voor de omgeving, aldus het hooggerechtshof.

Verantwoordelijkheid

Volgens de milieu-wetgeving van Zweden heeft het bestuur van elke gemeente de verantwoordelijkheid om de activiteit te monitoren. Het hof heeft zich echter niet uitgesproken over of en welke beschermende maatregelen nodig zijn voor zendmasten en antennes. De uitspraak is belangrijk, want als de straling niet als milieufactor wordt beschouwd, zou hij niet onder het milieubeleid vallen. Artikel 174 van het Europese EG-Verdrag en het voorzorgsbeginsel van Rio zouden dan mogelijk niet gelden. Uiteraard is de straling van 3G (UMTS) wel een milieufactor, ook al zijn weinig mensen zich bewust van de wolk straling, omdat niemand hem voelt, ruikt, ziet of hoort. De straling heeft biologische effecten bij dichtheden ver onder de geadviseerde limieten, zelfs beneden de in sommige landen gehanteerde voorzorgslimieten.

Uitspraak van het Zweedse hooggerechtshof voor milieuzaken (Miljööverdomstolen) nr. M 7485-04 van 12 oktober 2005

bron:
www.ssi.se/News/newsEntire.asp?ID=188 (Swedish Radiation Protection Agency)

Informatie over de straling: www.stopumts.nl




F van Velden