Basisscholen weigeren geen vierjarigen

Pcso

Basisscholen zouden munt slaan uit weigeren vierjarigen.

Twee Vandaag besteedde in haar uitzending van maandag 24 oktober 2005 aandacht aan klachten van ouders over basisscholen die vierjarigen niet onmiddellijk en volledig onderwijs geven. Honderden kinderen komen tijdelijk zonder onderwijs omdat ze geweigerd zouden worden door basisscholen. Reden van de scholen zou zijn: de klassen zit vol. Ouders: scholen krijgen wel geld voor mijn kind, maar geven geen onderwijs.

Wel aanmelden maar niet toegelaten worden tot de basisschool is een frustratie van veel ouders. Terug naar de crèche is vaak niet meer mogelijk. Tijdelijke opvang kost geld. Vierjarigen zijn immers nog niet leerplichtig, dus kun je ze gewoon weigeren. Deze gedachtegang strookt niet me de werkelijkheid. De PCSO deed onderzoek naar de ervaringen in de achterban. Uit de vele reacties bleek duidelijk dat er geen sprake is van een structureel maar van een individueel probleem. Ten grondslag aan dit individuele probleem ligt volgens de PCSO een gebrekkige communicatie tussen ouders en school en waardoor onjuiste verwachtingspatronen ontstaan.

De suggestie om de leerplicht bij te stellen naar vier jaar ziet de PCSO niet zitten. Veel kinderen van die leeftijd moeten naar het leven op de basisschool toe groeien. En dat moet per kind flexibel geregeld kunnen worden. Vierjarigen gaan dus in principe meteen na de verjaardag naar school. Afwijkingen kunnen er zijn in de maanden december en mei/juni. Kinderen kunnen dus wel naar school! Maar er zijn ouders die er van uitgaan dat die leerlingen dan de hele week onder de schoolvleugels verblijven en dat is in de praktijk niet waar.
Ouders dienen rekening te houden met tijdige aanmelding en goede afspraken met de school te maken.
Scholen dienen de toelatingsregeling in de schoolgids te vermelden.

Overigens is het zo dat een vierjarige die op de teldatum 1 oktober op school zit, pas een jaar later meetelt voor de bekostiging.
Wanneer een vierjarige na 1 oktober op school komt, kan deze leerling pas meetellen op de teldatum van het volgende jaar en dus pas meetelt in de formatie het schooljaar daarna. Ook met betrekking tot vergoedingen levert de teldatum een vergelijkbaar effect op. Wanneer je goed kijkt naar de wijze waarop de vierjarige in het basisonderwijs wordt bekostigd, kun je onmogelijk stellen dat basisscholen worden bekostigd door de vierjarigen.