Ingezonden persbericht


CNV Chemie en energie is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

Persbericht

25 oktober 2005

CNV Chemie en energie dreigt Shell en NAM in ultimatum met acties

Het chemie- en olieconcern Shell kan vanaf 31 oktober om 18.00 uur acties verwachten. Datzelfde geldt voor de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij). CNV Chemie en energie heeft beide bedrijven vandaag een ultimatum gesteld. Shell en de NAM misbruiken volgens de bond het centraal akkoord van vorig jaar om flink te bezuinigen op de pensioenregeling.
De NAM is voor 50 procent dochter van Shell (andere 50 procent is in handen van Exxon Mobil) en daar speelt hetzelfde pensioenprobleem. Evert Jan van de Mheen (onderhandelaar bij Shell) is kort over het probleem: "Shell wil alle medewerkers, voor het eerst in jaren, pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe betaalde de werkgever dat. Het pensioenfonds van Shell is kerngezond. En ik zie geen enkele reden om bezuinigingen door te voeren, die ten laste komen van werknemers."
Meer betalen, later met pensioen
Bovendien wil Shell het pensioen later laten ingaan. Hoeveel later verschilt per medewerker. Van de Mheen: "Nu is de pensioenleeftijd nog zestig jaar. Met andere woorden: meer betalen en later met pensioen." In het ultimatum eist CNV Chemie en energie een zelfde soort pensioenregeling voor de werknemers die nu in dienst zijn van Shell, zodat er voor hen niets wijzigt in de pensioenleeftijd en de premie. Dus de regeling moet een pensioenleeftijd van zestig jaar hebben en mag de huidige werknemers niets kosten.
Shell heeft vestigingen in onder meer Pernis, Moerdijk en Den Haag. De NAM heeft kantoren in onder meer Assen (hoofdkantoor) en Hoogezand. Daarnaast zijn er nog diverse opslag- en productielocaties zoals Langelo, Grijpskerk en Den Helder.
Shell Nederland heeft 10.800 werknemers (inclusief de NAM: 1.800 werknemers).
Voor nadere informatie
Evert Jan van de Mheen, onderhandelaar voor CNV Chemie en energie bij Shell: 06 - 53 73 64 90;
Heino Smedes, onderhandelaar voor CNV Chemie en energie bij de NAM: 06 ­ 51 60 20 57;
Nancy Abelskamp, persvoorlichter: 06 ­ 22 39 29 64.


---- --