Universiteit van Tilburg

Kinderuniversiteit: 'Hoe bescherm je de olifant?'

Kindercollege 'Olifanten' op maandagmiddag 31 oktober

Op maandagmiddag 31 oktober is het tweede kindercollege van de Tilburgse Kinderuniversiteit. Milieueconoom Erwin Bulte legt aan kinderen uit waarom sommige methoden om olifanten te beschermen beter werken dan andere.

In vele Europese universiteitssteden zoals Bonn, Rome en Wenen bestaat het al langer: de Kinderuniversiteit. Wekelijks of maandelijks zijn er lezingen voor kinderen rond de 11 jaar door heuse professoren in toga. Tilburg is de eerste universiteit in Nederland die de Kinderuniversiteit instellingsbreed gebruikt om jongeren vertrouwd te maken met de wetenschap. Het initiatief is warm onthaald: de Kinderuniversiteit was binnen een week volgeboekt. 160 kinderen kunnen deelnemen. Na het eerste college over spijt, gaat de Kinderuniversiteit op 31 oktober in op de vraag hoe de Afrikaanse olifant het beste kan worden beschermd. Docent is ditmaal olifantenliefhebber en hoogleraar milieueconomie prof.dr. Erwin Bulte.

Te veel
Sinds 1989 is de handel in ivoor streng verboden. En sindsdien gaat het een stuk beter met de Afrikaanse olifant die met uitsterven bedreigd wordt. In enkele wildparken en natuurgebieden in zuidelijk Afrika vergaat het de olifanten zelfs zo goed dat overbevolking dreigt. Olifanten hebben een groot leefgebied nodig; leven er te veel olifanten in een beperkt gebied dan zal er te weinig voedsel zijn. Hongerige olifanten zullen de akkers van boeren in de omgeving leeg eten en dorpen opzoeken waar ze huizen en soms zelfs mensen vertrappen.
Milieueconoom Erwin Bulte onderzoekt welke maatregelen het beste werken om mens en dier (in dit geval de olifant) vreedzaam naast elkaar te laten leven. Nu draaien vaak de lokale boeren op voor de kosten van de olifantenbescherming. Het zijn hun akkers en huizen die vernield worden, terwijl ze vaak geen geld verdienen aan het olifantentoerisme. Voor hen zijn de olifanten in feite vooral lastig, wat geen goede voorwaarde is voor bescherming.
Op basis van economische modellen en berekeningen denkt Erwin Bulte dat een geringe lokale handel in ivoor onder strikte voorwaarden en toezicht wellicht een betere methode is om de olifanten te beschermen dan het huidige verbod. Voorwaarde is uiteraard dat de olifantenpopulatie gezond is. Ook andere en aanvullende oplossingen zijn denkbaar: een compensatie voor Afrikaanse boeren voor 'olifantvriendelijk boeren' of een wereldwijde olifantenbelasting. Bulte laat de voor- en nadelen zien.

Djembe
Het kindercollege over olifanten zal ingeleid worden door slagwerker Albert Bakx. Hij brengt samen met de kinderen de olifant tot leven op de Djembe, de bekende Afrikaanse trommel.

Noot voor de pers
Het kindercollege over olifanten vindt plaats op maandagmiddag 31 oktober om 16.45 uur in gebouw Y, zaal 1 op de campus van de Universiteit van Tilburg, Warandelaan 2 te Tilburg. Meer informatie is te vinden op de website www.uvt.nl/kinderuniversiteit/. Wilt u het college bijwonen dan graag vooraf aanmelden bij persvoorlichter Pieter Siebers van de Afdeling Voorlichting & Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2004, e-mail: p.h.c.siebers@uvt.nl.