GGD Friesland


oktober 2005

Iedereen goed gepoetst

'Iedereen goed gepoetst' is het thema van de Nationale poetsweek van 31 oktober t/m 6 november. Goed tandenpoetsen is en blijft de beste basis voor een goede mondgezondheid. GGD Fryslân ondersteunt deze Nationale poetsweek door op meerdere scholen in Friesland poetslessen te geven.

Kiezen

Extra aandacht voor mondverzorging is hard nodig. Het hebben van een gezond gebit is voor de meeste mensen normaal. Hierdoor verslapt de aandacht voor het gebit. We eten en drinken steeds vaker en dan met name snoep, snacks en frisdrank. We poetsen te kort en onvoldoende en vernieuwen de tandenborstel te weinig. Ook is de jaarlijkse controle voor volwassenen uit het ziekenfonds geschrapt. Daardoor gaan volwassenen en kinderen steeds minder naar de tandarts. Conclusie: meer en sneller gaatjes in de gebitten.

Iedereen goed gepoetst

Het thema van deze Nationale poetsweek is: Iedereen goed gepoetst!.

Dit betekent: 2 keer per dag poetsen, minimaal 2 minuten, volgens een vaste volgorde:

binnen- , buiten- en bovenkanten van het gebit. Gebruik een tandpasta met fluoride en een goede tandenborstel.

Het is ook belangrijk het aantal eetmomenten in de gaten te houden. Het advies is maximaal 7 eetmomenten op een dag: 3 maaltijden en niet meer dan 4 keer iets tussendoor.

Scholen

Alle scholen kunnen lesmaterialen aanvragen bij de landelijke organisatie. GGD Fryslân heeft de scholen in Friesland die meedoen aan het Nationaal Schoolontbijt het aanbod gedaan om poetsles aan de leerlingen te geven.
GGD Fryslân gaat op ruim 20 scholen voorlichting en poetsles geven. Alle kinderen krijgen dan een poetsklok en een tandenborstel.

Meer informatie

Graag nodigen wij u uit aanwezig te zijn op een van onderstaande scholen waar activiteiten worden uitgevoerd in het kader van de Nationale Poetsweek.

* Maandag 31 oktober: 13.00 uur obs Oudwoude, en 13.15 uur obs De Bolster, Eastermar

* Dinsdag 1 november: 9.00 uur sbo De Rank, Drachten
* Woensdag 3 november: 9.00 uur Prins Mauritsschool, Leeuwarden
* Donderdag 3 november: 8.30 uur Menno van Coehoornschool, Leeuwarden en 13.30 uur Jan van Zuilenschool, Boelenslaan, 13.15 uur cbs De Hoeksteen, Surhuisterveen, 13.15 uur obs It Iepen Stee, Makkum

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:Gerda Kalsbeek, communicatie-adviseur van GGD Fryslân.