EnerTel

Binnenvaart krijgt breedband internet op de Waal

Enertel Wireless en Dekatel ontsluiten Nederlands drukst bevaren route

Rotterdam, 31 oktober 2005 - Data- en Telecomdienstverlener Enertel Wireless en service provider Dekatel gaan draadloos internet toegang met zeer hoge capaciteit realiseren voor de binnenvaart. De dienst zal op 1 maart 2006 worden gelanceerd onder de naam Vaart!Breedband.

Enertel Wireless en Dekatel hebben een tiental locaties gedefinieerd langs de Waal en in Rotterdam. De Waal is de drukst bevaren binnenvaartroute: tweederde van de Nederlandse schepen passeert deze plaatsen regelmatig. Met Vaart!Breedband kunnen schippers een maandabonnement afsluiten dat voor al deze 10 locaties geldig is. Op deze manier zijn zij op de Waal nooit meer dan 2 uur varen verwijderd van internettoegang.

Erik-Jan Dekker van Dekatel : "In de Nederlandse binnenvaart, die ruim 4500 schepen telt, bestaat een grote behoefte aan betaalbare breedband internet toegang. Zo'n binnenvaartschip is feitelijk een onderneming, dat regelmatig grote bestanden moet downloaden als Windows updates, virusscanners of digitale kaarten. Maar ook een meevarend gezin genereert veel data-uitwisseling met de wal, bijvoorbeeld het versturen van digitale vakantiefoto's of huiswerk. Beide behoeften zien we nog verder groeien.

Tot dusver was er nog geen bevredigende oplossing aanwezig. Hier en daar bestaan wel hotspots, waar men via losse kaartjes op kan internetten. Ook zijn er diensten op basis van UMTS en Edge, die weliswaar een hoge dekking bieden maar nog niet een hoge capaciteit halen. Het downloaden van een groot bestand kan dan erg lang duren, waardoor ook de kosten oplopen. Met Vaart! Breedband gaan we betaalbare internettoegang bieden met snelheden die vergelijkbaar zijn met ADSL."

Keimpe Algra, directeur Enertel Wireless: " Technieken voor draadloze communicatie als Wi-Fi en Wimax zijn uitstekende dragers voor zeer breedbandig internet, terwijl er een heel redelijk prijskaartje aan hangt. Sinds dit jaar zijn we al marktleider in jachthavens. Met de realisatie van Vaart!Breedband bouwen wij onze ervaring met draadloze communicatie in watergebieden steeds verder uit. Dekatel, met haar expertise en klanten in de binnenvaart, is bij uitstek de partij om mee samen te werken."