AutoRai

Suzuki op het podium in WK Rally van Spanje

(10/31/2005)
Suzuki-rijder Kosti Katajamaki is als tweede geëindigd in de Catalunya Rally, die volledig werd verreden over verharde wegen. Dit evenement was de laatste ronde uit het Junior World Rally Championship. Urmo Aava, ook in een Suzuki Ignis, finishte als vierde, met Martin Prokop en Pavel Valousek, allebei ook in een Ignis, respectievelijk op de vijfde en zes plaats.

Suzuki Swift-rijder Guy Wilks ging in Spanje van start met nog een kleine kans op de titel in het Junior World Rally Championship. Hij zou de titel in de wacht kunnen slepen door zelf te winnen en met een achtste plaats of lager voor Citroën-rijder Daniel Sordo. Wilks eindigde de eerste dag als koploper in het tussenklassement, maar verloor iedere kans op de beker toen hij op de achtste klassementsproef op zijn dak ging in een gladde bocht. De andere Swift, die van P-G Andersson, moest ook vroegtijdig naar de kant toen hij van de weg raakte. Maar de Swifts hadden tot dat moment aangetoond ongemeen snel te zijn op asfalt.
Met de Swifts vroegtijdig uit de strijd namen de Suzuki Ignis-rijders direct het vaandel over. Kosti beëindigde de eerste dag in derde positie en klom de tweede dag op naar de runner-up positie. Tijdens de derde dag - gekenmerkt door droog weer en schone wegen â wist hij zijn snelheid te behouden om voor de tweede keer binnen een week op het podium te finishen. De Suzuki Sport Europe coureur kende geen enkel technisch probleem gedurende het gehele evenement, de snelste asfaltrally uit het gehele kampioenschap.

"Ik heb echt genoten," verklaarde de Fin die wordt begeleid door tweevoudig wereld rallykampioen Marcus Gronholm. "Op de tweede en derde dag heb ik mij meer beperkt tot het vasthouden van mijn voorsprong dan dat ik in de aanval ging. Hoewel ik Baldacci achter mij wel goed in de gaten heb gehouden. In ieder geval kon ik vertrouwen op een Ignis die het voortreffelijk deed en uiterst betrouwbaar was. Je hebt met dit soort rallies wel een beetje geluk nodig, vooral bij het afsnijden van de bochten. Je loopt dan snel een lekke band op, maar gelukkig genoeg heb ik er geen eentje gehad. "

Urmo Aava werd vierde ondanks een nogal inspannende laatste dag. Nadat hij âs ochtends een aandrijfas had vervangen bleef hij geruime tijd met aangetrokken handrem rijden, waardoor zijn achterremmen versleten waren toen hij aan de start kwam van de klassementsproef. Daardoor moest hij twee proeven zonder achterremmen en handrem afleggen voordat het probleem opgelost kon worden door zijn serviceteam. Daarnaast kreeg hij ook nog twee lekke banden.

De rijder van Suzuki Sport Europe uit Estland aan de finish: âWij zijn deze hele rally een beetje ongelukkig geweest en zonder al die problemen hadden wij zeker op het podium gestaan. Het

is voor ons een lange en moeilijke rally geweest en ik ben dan ook blij dat we de nodige punten hebben gescoord."

De jonge Tsjech Martin Prokop behaalde met een vijfde plaats het beste resultaat uit zijn carrière. Hij begon rustig, maar verhoogde tijdens de rally zijn snelheid aanzienlijk. Zijn enige probleem waren warmgelopen remmen, een nogal algemeen probleem op de snelle wegen van Catalunya. "Ik ben heel erg blij,â aldus Prokop. âDit is een fantastische manier om het seizoen af te ronden en ik hoop dat ik volgend jaar voort kan borduren op mijn opgedane ervaring."

Na een ongeluk op de laatste proef van de tweede omloop die veroorzaakt werd door de oververhitte remmen, moest Pavel Valousek de derde omloop starten volgens de reglementen van het superrallysysteem. Hij wist tenslotte beslag te leggen op de zesde plaats.

Suzuki Sport president Nobuhiro 'Monster' Tajima: "Gelukwensen voor Kosti en voor alle andere Ignis rijders die een succesvol seizoen hebben afgesloten! Jammer genoeg hebben de beide Swifts de finish niet gehaald, maar onze nieuwe auto heeft aangetoond dat hij op asfalt de strijd aan kan met de Citroëns, die op verhard wegdek nu nog de gevestigde orde zijn. Ik ben zeer tevreden over de progressie van de Suzuki Swift en ik hoop dat wij daarmee volgend jaar verder kunnen gaan."