Qualcomm

QUALCOMM reageert op klachtenmeldingen van concurrenten bij de Europese Commissie

SAN DIEGO, October 31/PRNewswire/ --


- QUALCOMM meent dat klachten onterecht zijn

QUALCOMM Incorporated (Nasdaq: QCOM) meldt vandaag, ondanks dat het bedrijf de echte klacht niet heeft gezien, dat de bij de Europese Commissie ingediende beschuldigingen niet gebaseerd zijn op feiten en dat deze juridisch gezien onterecht zijn. De beschuldiging dat QUALCOMM zijn beloften aan normbepalende organisaties om een licentie te verlenen voor essentiële patenten onder eerlijke en redelijke voorwaarden wordt tegengesproken door de meer dan 130 licenties die QUALCOMM heeft toegekend aan een groot aantal bedrijven waaronder vijf van de zes gemelde eisers (voor een volledige lijst met QUALCOMM-licentiehouders kunt u terecht op www.qualcomm.com/technology/licensing). Deze licenties, waaronder overeenkomsten met 's werelds grootste en meest hoogstaande fabrikanten van draadloze telecommunicatieapparatuur, dragen ertoe bij dat de patenten van QUALCOMM deel uitmaken van het meest uitgebreide licentieportfolio in de mobiele telefoonindustrie. De wijdverspreide marktacceptatie van het licentieprogramma van QUALCOMM is afdoende bewijs dat de licentiepraktijken van QUALCOMM eerlijk, redelijk en concurrentiebevorderend zijn.

QUALCOMM is het oneens met iedere suggestie dat het minder waardevolle technologie heeft bijgedragen aan de WCDMA 3G-norm. Sterker nog, het is algemeen erkend dat pogingen om om QUALCOMMs fundamentele innovaties heen te ontwerpen bij het opstellen van de UMTS/WCDMA-norm niet succesvol waren. Het is vooral ironisch dat de klachten werden ingediend door leveranciers die vrijwillig licentieovereenkomsten zijn aangegaan met QUALCOMM, en die zo de toonaangevende WCDMA-patentportfolie hebben erkend. Deze actie lijkt niets meer dan een poging van deze licentiehouders om opnieuw te onderhandelen over hun licentieovereenkomsten via overheidsinmenging.

QUALCOMM heeft veel meer licenties verleend en aangekondigd dan ieder ander bedrijf dat zegt patenten te bezitten die essentieel zijn voor de CDMA2000-, WCDMA- of TD-SCDMA-normen. QUALCOMMs uitgebreide licentieprogramma heeft de wijdverspreide toepassing van geavanceerde technologieën en een levendige concurrentie in de gehele draadloze industrie aangemoedigd, waardoor innovatie en technologische vooruitgang werden gestimuleerd. In tegenstelling tot de ingediende beschuldigingen dat QUALCOMM probeert chipconcurrenten uit te sluiten, heeft QUALCOMM juist licenties verleend aan de grootste chipfabrikanten, waaronder Texas Instrument, NEC, Infineon, Philips, Agere, Motorola, VIA en Fujitsu.

'Wij zijn trots dat ons licentieprogramma veel nieuwkomers in staat heeft gesteld innovatieve draadloze apparaten te ontwerpen en te concurreren in de 3G-markt (derde generatie),' zei Dr Paul E. Jacobs, chief executive officer van QUALCOMM. 'Het is niet zo verbazingwekkend dat de ingediende beschuldigingen voornamelijk afkomstig zijn van gevestigde 2G-leveranciers die het meest te verliezen hebben vanwege de verbeterde en uitgebreide concurrentie in 3G, gecreëerd doordat QUALCOMM wijdverspreid licenties verleent en de benodigde 3G-technologie, chipsets en software levert. De vele nieuwkomers in de mobiele telefoonmarkt werken samen met QUALCOMM en bedreigen de marktaandelen van deze gevestigde fabrikanten en hun onderdelenleveranciers. We verwelkomen de kans deze feiten in een openbaar proces te bewijzen.'

'Het is merkwaardig dat deze bedrijven beweren dat QUALCOMMs gedrag nadelige gevolgen heeft voor de mobiele telecommunicatiesector terwijl de feiten het tegendeel bewijzen. Het is zelfs zo dat de gemiddelde verkoopprijs van WCDMA-telefoons afneemt en het aantal WCDMA-abonnees toeneemt - in beide gevallen gaat dit sneller dan ten tijde van de eerste commerciële jaren van GSM,' zei Steve Altman, president van QUALCOMM.

In tegenstelling tot GSM, waarbij er een klein aantal gevestigde leveranciers is, geniet de WCDMA-markt een gezonde concurrentie tussen veel telefoonleveranciers, inclusief bedrijven uit Korea, Japan, China, de Verenigde Staten en Europa door het proactief verlenen van licenties van zijn aanzienlijke R&D investeringen door QUALCOMM en de wijdverspreide beschikbaarheid van chipsets en software van QUALCOMM en zijn licentiehouders.

De beschuldigingen betreffende royaltyovereenkomsten, hoewel misleidend, zijn eenvoudigweg klachten over legitieme en legale prijsconcurrentie, die goed is voor fabrikanten, ondernemers en vooral consumenten. QUALCOMM heeft de aankoop van zijn chips nooit als voorwaarde gesteld voor het toekennen van een licentie.

QUALCOMM zal zich met kracht verdedigen tegen iedere beschuldiging van illegaal gedrag bij het verlenen van licenties of de verkoop van chips.

QUALCOMM Incorporated (www.qualcomm.com) is een leider in de ontwikkeling en de leverantie van innovatieve digitale draadloze communicatieproducten en diensten gebaseerd op CDMA en andere geavanceerde technologieën. Het hoofdkantoor staat in San Diego, Calif. QUALCOMM is opgenomen in de S&P 500 index en is een FORTUNE 500(R) bedrijf met een beursnotering op de Nasdaq Stock Market(R) onder tickersymbool QCOM.

Met uitzondering van de historische informatie bevat dit persbericht op de toekomst gerichte verklaringen, welke onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden, waaronder het vermogen van het bedrijf om tot een succesvol ontwerp te komen en een aanzienlijke hoeveelheid CDMA-componenten tijdig en winstgevend te produceren, de mate en snelheid waarop CDMA wordt ingezet, veranderingen in het economische klimaat van de verscheidene markten die het bedrijf bedient, en andere risico's die regelmatig worden beschreven in de SEC-rapporten van het bedrijf, waaronder het rapport op formulier 10-K voor het jaar eindigend op 26 september 2004 en het meeste recente formulier 10-Q.

QUALCOMM is een geregistreerd handelsmerk van QUALCOMM Incorporated. CDMA2000 is een geregistreerd handelsmerk van de Telecommunications Industry Association (TIA USA). Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.

QUALCOMM Contactpersonen:
Christine Trimble, Corporate Communications
Tel: +1-858-651-3628
E-mail: corpcomm@qualcomm.com
of
Bill Davidson, Investor Relations
Tel: +1-858-658-4813
E-mail: ir@qualcomm.com

Website: www.qualcomm.com

Source: QUALCOMM Incorporated

Christine Trimble, Corporate Communications, +1-858-651-3628, corpcomm@qualcomm.com, of, Bill Davidson, Investor Relations, +1-858-658-4813, ir@qualcomm.com, beiden van QUALCOMM Incorporated