Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Brons met een zilveren randje voor jeugdspelers bij Arctic Cup

Het is nu half 1 (zomertijd) in de nacht en we zitten na te genieten van onze prestatie. De laatste ronde moesten we tegen Yamalo-Nenets AD, die op dat moment op de eerste plek stond. Onze concurrent voor de tweede plek had ook een zware tegenstander, dus het zou spannend worden. We zouden zelfs nog eerste kunnen worden als we met 5-0 zouden winnen. Maar dat was van latere zorg. Het belangrijkste was, dat we gewoon weer lekker gingen spelen.

Voor Pepijn duurt dit toernooi iets te lang. Vandaag moest hij zijn meerdere erkennen in Savitskiy. Hij kwam niet goed uit de opening en het was daarna vrij snel uit.
Twan speelde een lekker potje. Hij kwam goed uit de opening en op een gegeven moment kon zijn tegenstander al Twans dreigingen niet meer het hoofd bieden. Matthews tegenstander speelde verrassend 1 e5. Matthew miste een mogelijkheid om via een breekzet gebruik te maken van de koning in het midden. Vervolgens kwam hij iets minder te staan, maar zijn tegenstander hield het voor gezien en remise was een feit. Robin kwam met zwart goed te staan, maar verloor het initiatief aan zijn tegenstander. De balans werd echter nooit verstoord. Biaina had na de opening een prettige stelling bereikt. Ze kon met haar torens de witte stelling binnendringen. En daar was geen kruid tegen gewassen. Dit spreekwoord is een van de vele spreekwoorden, die ik hier geleerd heb. Het was tenslotte onderdeel van mijn inburgeringcursus. Deze inburgeringcursus had ik te danken aan een opmerking van Geurt Gijssen over een zin. De correctie leidde tot een discussie over spreekwoorden. Zodoende hebben mijn teamgenoten elke gelegenheid aangegrepen om mij nieuwe spreekwoorden of gezegdes te leren. Zoals jullie zien heeft dit geen windeieren gelegd!

We wonnen deze match dus met 3-2 en moesten wachten op de uitslag van Khanty-Mansiysky AD tegen Tyumen region. Als het 3,5-1,5 voor Tyumen zou worden, zouden we tweede zijn. Toen het 2,5- 1,5 stond, streed alleen onze kleine vriend Daniil Yuffa nog voor ons. Het stond potje remise, maar toch bleef hij 81 zetten lang voor ons vechten. Daarmee was ons lot bezegeld en kunnen we terugkijken op toch een mooie derde plaats. Een prestatie waar we trots op mogen zijn. Tevens hebben we ook twee bordprijzen in de wacht gesleept. Biaina werd derde aan het meisjesbord en Twan bezette de tweede plaats op bord 3.

Gisteravond was er een voetbaltoernooi. Natuurlijk konden wij Nederlanders daar niet ontbreken. En jullie begrijpen wel dat wij dit toernooi glansrijk gewonnen hebben. Met name doordat wij Twan op avontuur stuurden en de rest in de verdediging stond. Deze tactiek werkte uitermate goed door Twan voor elk gemaakt doelpunt een Kitkat te beloven. Voor de zekerheid hadden we Twan geen avondeten gegeven

Om 6 uur s avonds begon de slotceremonie die bestond uit een diner. Nadat we onze prijzen hadden gekregen, moesten we het podium op om een act op te voeren. De Grieken gingen ons voor en deden een hele mooie Griekse dans. Toen was het aan ons om er een geweldige show van te maken. Het mooie was dat we geen minuut geoefend hadden, maar wel een geniaal idee hadden. We gingen op het lied ter ere van Ruud van Nistelrooy (Ruudje, Ruudje, Ruudje) een polonaise lopen. Door onze vrolijke opkomst 'zweepten we de zaal op' (quote: Jop) tot het mee klappen op de maat van de muziek. Natuurlijk kon onze polonaise niet zonder hoofdarbiter Geurt en gingen we hem ophalen. Via een rondje door de zaal maakten we van deze slotceremonie een 'grote hossende massa' (quote: Jop). Ze vonden het zo leuk dat we het daarna nog een keer mochten doen om de disco in te leiden. Al met al was het erg geslaagd en het bleef nog lang onrustig in Siberië.

De groeten uit het verre noorden,
Jop Delemarre en Biaina Geragousian

---

Kroongroep van het Essent Toernooi een eindspel met een pion minder makkelijk remise tegen Sokolov. In de laatste ronde besloot hij het toernooi met een snelle remise.