Gemeente Deventer

Week 44, 31 oktober 2005

Seniorenkalender krijgt nieuw jasje

De gemeente Deventer en de Stichting Ouderenwerk Deventer geven voor 2006 opnieuw een Informatiekalender voor senioren uit. De kalender bevat twaalf mooie fotoâs in een nieuwe frisse opmaak. Naast de fotoâs staan er voorlichtende teksten in over, veel nieuwe, financiële regelingen die voor senioren in Deventer van belang kunnen zijn. Op deze manier willen de gemeente en de Stichting Ouderenwerk Deventer het bestaan van deze regelingen onder de aandacht van de senioren brengen.

De seniorenkalender is al meerdere jaren een groot succes. Veel senioren reageerden er enthousiast op. Deze week al werd er druk gebeld om te informeren of de kalender ook dit jaar weer zou verschijnen. Van de in de kalender opgenomen antwoordkaarten, waarmee zij meer informatie kunnen opvragen, wordt veel gebruikgemaakt. De zevenduizend exemplaren waren al gauw op. De oplage voor 2006 is dan ook opnieuw met duizend verhoogd tot achtduizend.

De bijna vijfduizend abonnees van de Horizon, een gratis periodiek van de Stichting Ouderenwerk, krijgen de kalender uiterlijk 1 december thuisgestuurd. Andere geïnteresseerde senioren kunnen de kalender vanaf 1 december afhalen in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Burseplein 20, bij de Stichting Ouderenwerk Deventer aan de H.G. Gooszenstraat 10, in de informatiewinkel in de Openbare Bibliotheek of in de wijkwinkel Keizerslanden.

Uniek in Nederland

De seniorenkalender is uniek in Nederland. Vanuit een flink aantal Nederlandse gemeenten is belangstelling getoond voor deze inventieve manier om senioren voor te lichten over voorzieningen die voor hen van belang zijn. Uit onderzoeken blijkt keer op keer dat het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen door met name senioren slecht worden benut. Een van de redenen daarvoor is onbekendheid met deze regelingen. Daarnaast verandert er veel in het stelsel van sociale zekerheid; de zorgtoeslag wordt ingevoerd, de huursubsidie wordt vervangen door de huurtoeslag en zo meer. Omdat de kalender in de eerste plaats mooi wordt gevonden en wordt bewaard, wordt de informatie over voorzieningen eens op een geheel andere wijze dan met standaardvoorlichtingsmateriaal overgebracht. Uit de grote respons blijkt dat dit voorziet in een grote behoefte.

Publicatiedatum: 31-10-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging maandag 31 oktober 2005