FNV

Eerste staking schoonmakers tegen gierige werkgever ISS

Schoonmakers van het bedrijf ISS bij Dow Chemical in Terneuzen zijn maandagochtend om 5.30 uur in staking gegaan om kracht bij te zetten aan hun eis voor een goede cao. Van 13.00 tot 15.00 uur schrijven ook werknemers van de avondploeg zich als staker in bij FNV Bondgenoten in café Du Commerce.
"Het gaat goed", zegt vakbondsbestuurder Hermien Bastiaanse. "De werknemers van opdrachtgever Dow reageren heel positief. We moeten alleen goed in de gaten houden dat er geen uitzendkrachten naar binnen gaan om het werk over te nemen."

ISS is met 23 duizend werknemers marktleider in Nederland. Met 12.700 werknemers is FNV Bondgenoten de snelst groeiende vakbond in de sector. Vakbondsbestuurders bezoeken dagelijks schoonmakers om ze als lid in te schrijven en zo voldoende macht te ontwikkelen, vooral om een betere beloning af te dwingen.

FNV Bondgenoten wil dat schoonmakers binnen vijf jaar minimaal tien euro per uur gaan verdienen, volledige loondoorbetaling bij ziekte ontvangen en een bepaling die voorkomt dat de arbeidsovereenkomst niet eenzijdig door de werkgever kan worden gewijzigd.

De werkgevers bieden 1 procent loonsverhoging per 1 juli 2005 voor een cao die al op 1 januari 2005 ingaat. Van dat geld raakt de schoonmaker 0,7 procent meteen weer kwijt aan een hogere pensioenpremie. Gedurende het eerste half jaar ziekteverlof willen de werkgevers maar 70 procent van het loon betalen.

"De werkgever in de schoonmaak is een gierigaard die niet wil betalen, de zieke wil schoppen en slaan en van de gezonde werknemer steelt wanneer hem dat uitkomt", zegt vakbondsonderhandelaar Eddy Stam.

De Turkse vakbond Basin-Is stuurde maandagochtend vanuit Ankara een solidariteitsverklaring naar de stakers in Terneuzen.

De acties in de schoonmaak maken onderdeel uit van een internationale campagne om alle schoonmakers naar een uurloon van tien euro te tillen. Om op schema te blijven moeten schoonmakers volgens FNV Bondgenoten op bruto 8,62 euro per uur uitkomen. De werkgeverorganisatie OSB vindt dat echter te duur.

In het kader van de campagne houdt FNV Bondgenoten op 15 november een "10 euro"-tribunaal in de Nieuwe Kerk op het Plein in Den Haag. Een rechtbank bestaande uit prof. dr. Kea Tijdens en ds. Hans Visser spreekt zich dan in een tribunaalzitting uit over wie de schuld draagt voor de lage lonen in de sector. De vakbond gaat vervolgens schoonmakers in omliggende kantoren oproepen zich aan te sluiten bij de vakbondsacties.

Hieronder is het vakbondspamflet voor schoonmakers van 31 oktober op te halen.
Attachments:
pamflet Schoonmaak.DOC