31 oktober 2005
Eten om niet dik te worden
Europees onderzoeksprogramma Diogenes start project in Maastricht
In januari 2006 start de Universiteit Maastricht met een groot
onderzoeksproject genaamd Diogenes, gericht op gezinnen waarin
obesitas voorkomt. Zowel ouders als kinderen doen mee. De eerste twee
maanden volgen de ouders een dieet om gewicht te verliezen. Daarna
gaat het hele gezin, onder begeleiding van een diëtiste, een jaar lang
een bepaald voedingspatroon volgen om te proberen niet aan te komen.
Uniek aan het onderzoek is dat de gezinnen de eerste zes maanden extra
geholpen worden bij het aanwennen van het nieuwe voedingspatroon
doordat ze gratis een groot deel van hun voedingsmiddelen kunnen halen
uit een speciaal voor het onderzoek ingerichte supermarkt op de
universiteit. Gezinnen die aan het Diogenes-onderzoek willen meedoen
kunnen zich vanaf nu aanmelden.
Het onderzoeksproject maakt deel uit van het Europese
onderzoeksprogramma Diogenes. Dit vijfjarig wetenschappelijk
onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Europese Unie. Dertig
partners, waaronder universiteiten, onderzoeksinstellingen en
bedrijven uit vijftien Europese landen werken eraan mee. De algehele
coördinatie is in handen van NUTRIM, het voedingsonderzoeksinstituut
van de Universiteit Maastricht, dat ook een deel van het onderzoek
uitvoert.
Diogenes onderzoekt of bepaalde veranderingen in de voeding dik worden
kan voorkómen of in ieder geval beperken. We weten inmiddels allemaal
dat het verstandig is niet teveel vet, en zeker niet teveel verzadigd
vet, te eten. Dat is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, maar
ook voor het gewicht. Waar we nog weinig van weten is of de
hoeveelheid eiwitten en de hoeveelheid en het soort koolhydraten in de
voeding ook belangrijk zijn. Normaal bestaat onze voeding ongeveer
voor 15% uit eiwitten. De vraag is wat er gebeurt met ons gewicht als
we het eiwitgehalte verder verhogen, naar bijvoorbeeld 25%. Extra
aandachtspunt daarbij is of dit ook een geschikte voeding is voor
kinderen. Ook over koolhydraten is de laatste tijd behoorlijk wat te
doen. Eén van de mogelijk belangrijke verschillen tussen soorten
koolhydraten is de mate waarin ze de bloedsuikerspiegel verhogen. Een
maat daarvoor is de glykemische index (GI). Sommige onderzoekers
denken dat je van voeding met een hoge GI dik wordt, maar zeker is dat
nog allerminst. Ook hier gaat Diogenes proberen uitsluitsel over te
geven.
Het onderzoek richt zich op gezinnen waarvan beide ouders en tenminste
één van de thuiswonende kinderen te zwaar zijn. De ouders zullen eerst
gedurende twee maanden door middel van een dieet afvallen. Daarna gaat
het hele gezin gedurende een jaar proberen op gewicht te blijven.
Daarbij gaat het niet om het tellen van calorieën, maar om het
aanleren van een gezonde manier van eten met hulp van een diëtiste. De
voeding varieert in eiwitgehalte en glykemische index. De eerste zes
maanden doet het gezin een groot deel van zijn boodschappen in de
Diogenes-winkel op de universiteit, de volgende zes maanden moeten de
boodschappen weer bij de eigen winkel(s) gedaan worden met de kennis
die het gezin inmiddels heeft opgedaan over het specifieke
voedingspatroon. Via metingen wordt het gewicht en de
gezondheidstoestand van het gezin steeds in de gaten gehouden.
Gezinnen die geïnteresseerd zijn in deelname aan Diogenes kunnen meer
informatie over het project vinden op de Diogenes website,
www.Diogenes-eu.org, waar ze zich ook kunnen aanmelden voor deelname.
Nadere informatie is beschikbaar bij drs. G. Hul, capaciteitsgroep
Humane Biologie, Universiteit Maastricht, Postbus 616, 6200 MD
Maastricht, e-mail diogenes@hb.unimaas.nl.
Universiteit Maastricht