Gemeente Amsterdam

Aanvullingen vaste collectie in Van Goghmuseum

Van Goghs parkgezicht en andere werken uit de Noro Foundation

31 oktober 2005
---
Persbericht Verschillende impressionistische en neo-impressionistische werken uit de Noro Foundation zullen van oktober tot januari de vaste collectie van het Van Gogh Museum aanvullen en versterken. De selectie is te zien op de begane grond van het Rietveldgebouw.

De overheid heeft nauwelijks impressionistische en neo-impressionistische kunst verzameld. Het is grotendeels aan particuliere verzamelaars te danken dat enkele musea nog een aantal werken in hun collectie hebben verkregen.

In de 19de en de vroege 20ste eeuw hebben talrijke privé-verzamelaars Schilderij van Van Gogh hun kunstwerken immers aan stad of staat geschonken, of hun bezit ondergebracht in een eigen museum, zodat de kunst voor het publiek toegankelijk werd. Ook nu nog vervullen particuliere verzamelaars die functie.

Dit najaar kan met behulp van de schilderijen uit de Noro Foundation Van Gogh worden getoond in zijn context: zijn voorlopers, zijn tijdgenoten en zijn opvolgers. Er is werk te zien van onder anderen Jongkind, Monet, Renoir, Signac en Picasso. Tot deze particuliere collectie behoort ook het werk Wandelaars in een park, Parijs van Vincent van Gogh, een kleurrijk parkgezicht, geschilderd in de herfst van 1886 tijdens Van Goghs verblijf in Parijs. Recent onderzoek bracht een verrassende ontdekking aan het licht: het schilderij bevat onder het parkgezicht een portret.

Catalogus

Bij deze expositie verschijnt een catalogus over Van Goghs parkgezicht en andere werken uit de Noro Foundation. Hierin beschrijft Aukje Vergeest de onverwachte vondst van een tweede schilderij onder Van Goghs Parijse parkgezicht. 64 pagina's, 50 afbeeldingen, gebonden EUR 15. Te koop in de museumwinkel en via www.vangoghmuseumshop.com.

Informatie

Het Van Gogh Museum is gelegen aan het Museumplein in Amsterdam, tussen het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. De ingang van het museum bevindt zich aan de Paulus Potterstraat 7. Het museum is bereikbaar met tram 2 en 5 vanaf het Centraal Station. Op de kruising Paulus Potterstraat-Van Baerlestraat stoppen de tramlijnen 3 en 12. Voor minder validen is het museum goed toegankelijk. Alle verdiepingen zijn per lift bereikbaar; rolstoelen en wandelwagens zijn gratis beschikbaar.