Gemeente Heerlen

29 oktober 2005

Theater Heerlen viert gedenkwaardig moment
Eerste mijlpaal in revitalisatie Theater Heerlen bereikt

Zaterdag 29 oktober, vanaf 13.30 uur viert Theater Heerlen dat het hoogste punt in de bouw is bereikt. Op dat moment wordt ook de eerste steen van de Middenzaal/Vlakkevloerzaal gelegd. Burgemeester A. Gresel en deputé O. Wolfs verrichten de symbolische handelingen daartoe. Deze mijlpaal in de revitalisatie van Theater Heerlen is de eerste op weg naar de bouwkundige oplevering in december 2006. Dan hoort het theater met zijn vijf podia tot de grotere Nederlandse theaters. Na verwachting zullen de deuren van het theater in april 2007 weer openen.

Mijlpaal
De revitalisatie van het theater is in april jl. begonnen en is in volle gang. Het gebouw is van binnen geheel gestript en ondergaat een complete metamorfose. De demontagewerkzaamheden zijn inmiddels zover gevorderd, dat al een start is gemaakt met het leggen van het nieuwe dak op de toneeltoren, de nieuwe liftputten, de vloer van de vergrootte orkestbak en de fundering van de middenzaal/vlakkevloerzaal.

Heerlen zet in op podiumkunst
Voor elke stad van enige omvang is het van belang voor de dynamiek en duurzaamheid, om álle vormen van podiumkunsten te kunnen presenteren. Theater Heerlen speelt bovendien een belangrijke rol als ontmoetingsplek van sociaal en cultureel Limburg. Het theater trekt veel bezoekers uit Heerlen en de wijde regio. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de bevolking het theater minimaal éénmaal per jaar bezoekt. Theater Heerlen is dan ook nog steeds enorm populair. Om het theater weer het aanzien te geven dat nodig is, heeft de gemeenteraad van Heerlen in mei 2004 besloten tot grootschalige revitalisatie en uitbreiding met een Middenzaal/Vlakkevloerzaal.eerlen beslote3n Het gebouw, naar een ontwerp van architecten Peutz en Bijvoet, moet weer díe uitstraling en allure krijgen die het had in de zestig en zeventiger jaren.

De mooiste theater- en concertervaringen
Parkstad Limburg Theaters gaat de 21e eeuw in met de uitvoering van een investeringsprogramma van E 50 miljoen. De uiterst moderne 'Middenzaal/Vlakkevloerzaal' is o.a. geschikt voor de grotere popacts (1.200 bezoekers). Allle zalen zijn uitstekend geoutilleerd voor het publiek en voor de artiesten zijn ze minstens gelijk aan hun premièreplek. Ze zijn gecreëerd vanuit de laatste akoestische inzichten en voorzien van de modernste theatertechnische middelen. Bovendien wordt gestreefd naar optimale omstandigheden voor artiest èn bezoeker, zodat de mooiste theater- en concertervaringen mogelijk worden. Steeds weer opnieuw wil Theater Heerlen een eigentijds comfortniveau en sfeer creëren, passend voor die specifieke voorstelling en/of het concert, en voor de hedendaagse Limburgse identiteit.

Inhoud revitalisatieplannen
Het theater wordt ingrijpend gemoderniseerd en aangepast aan de huidige eisen van comfort, functionaliteit, ARBO, brandveiligheid en milieuwetgeving. De gesloten buitenzijde van het gebouw wordt 'geopend'. De begane grond of plint van het gebouw wordt opengebroken en voorzien van meer transparante gevels. De vijf podia van Parkstad Limburg Theaters, hebben een capaciteit variërend van 80 tot 1.100 stoelen. Er worden per jaar circa 700 (serie-)voorstellingen en concerten georganiseerd van popmuziek, grootschalige musicals en opera's tot intieme toneel, dans- en muziektheatervoorstellingen.

In het kort bestaat de hernieuwing van het theater uit: . een algehele update met kwaliteits- en comfort verbeteringen . een vergroting van de theaterzaal tot bijna 1.100 stoelen . een verbreding van het toneel voor grootschalig muziektheater, dans, shows en verbetering van de symfonische kwaliteiten . een intieme Middenzaal/Vlakkevloerzaal met 150-350 tribuneplaatsen . impliciet ontstaat een optimaal 'poppodium' geschikt voor 500-1200 staanplaatsen . idem een flexibele congreszaal voor 150-450 personen . een verbetering van de kleine zaal (151 stoelen) en een klein podium in het nieuwe theatercafé . nieuwe gebouwinstallaties
. nieuwe theaterinstallaties
. een overdekt hefplateau voor 2 decorauto's van 20 meter lang . de realisatie van een gebouw, dat ook geschikt is voor samenkomsten tot ruim 3.000 mensen!

Kijk voor het laatste revitalisatienieuws op www.parkstadlimburgtheaters.nl

HEERLEN, 29 oktober 2005
Gemeente Heerlen
Stafafdeling Communicatie
Hanny Bladt

(045) 56 04070

persvoorlichting@heerlen.nl

Parkstad Limburg Theaters
Kirsten Paulus
Afdeling Marketing, Programmering en Sales
(0)45 - 576 85 12
k.paulus@parkstadlimburgtheaters.nl


-----------------------
p e r s

p e r s

p e r s

---- --