Rabobank Nederland

Lichtbaken markeert gebouw Rabobank Nederland Rabobank Nederland, 31/10/2005 15:25
---

Vandaag wordt in één van de kantoorgebouwen van Rabobank Nederland aan de Croeselaan in Utrecht een kunstwerk onthuld van Martin Riebeek (1957). Het kunstwerk bestaat uit twee delen: een videoscherm in de hal en een neoninstallatie op het dak van het kantoorgebouw.

In de hal zijn portretten van mensen uit binnen- en buitenland te zien die antwoord geven op de vragen: 'wat is je naam', 'waar kom je vandaan' en 'wat is voor jou het paradijs op aarde'. Deze filmpjes staan in directe relatie tot een neoninstallatie op het dak. Daar zijn afwisselend de woorden Imagine en Being There te zien. De neoninstallatie vormt een duidelijk herkenbaar lichtbaken en markeert het doorgaans anonieme kantoorgebouw dat in de wandelgangen van Rabobank Nederland Gebouw Zilver wordt genoemd.

De kunstenaar Riebeek is gefascineerd door het thema ontmoetingen en het verlangen ernaar. Vooral het aspect van het toeval dat bij ontmoetingen vaak een grote rol speelt intrigeert hem. Daarom heeft hij reizen, wensen en ontmoetingen als uitgangspunt genomen voor het kunstwerk. Een idee dat de kunstcommissie van de Rabobank erg aansprak. Ook is de Rabobank blij dat de welstandscommissie van de Gemeente Utrecht heeft zich positief over het kunstwerk heeft uitgelaten: Het past prima in het grootstedelijke effect dat we met de spoorzone voor ogen hebben. Een kunstwerk als dit zal daar zeker een bijdrage aan leveren. Het zal een herkenningspunt worden.'

Videoportret spreekt bezoeker aan Riebeek maakte voor dit kunstwerk meer dan honderd portretten van mensen in binnen- en buitenland. De mensen werd steeds dezelfde vraag gesteld: wat is je naam, waar kom je vandaan en wat is voor jou het paradijs op aarde. Dat levert een serie indringende filmpjes op waarin allerlei uiteenlopende mensen openhartig vertellen wat voor hen het paradijs is. Een bezoeker of medewerker die voor het scherm halt houdt, wordt door een portret aangesproken.

De filmpjes staan direct in relatie tot de tekst op het dak. Daar zijn afwisselend de woorden Imagine en Being There te zien. Die tekst slaat op het menselijke verlangen altijd ergens anders te willen zijn, en dus het paradijs altijd buiten onszelf te plaatsen. Daar waar je niet bent, is het altijd mooier, aldus Riebeek.

Achtergrond Het oude REMU-gebouw dat in 2003 door o.a. Rabobank Internationaal is betrokken, blinkt niet uit in onderscheidende architectuur. Na de oplevering ontstond bij de kunstcommissie die ook bij de inrichting betrokken was, het idee om een kunstenaar de opdracht te geven het gebouw te markeren. De kunstcommissie heeft uiteindelijk gekozen voor Martin Riebeek. Rabobank Nederland kocht eerder een videokunstwerk van deze kunstenaar. Deze installatie met de titel Non Speaking Terms (2004) vormt samen met de installatie in Ouddorp bij Rabobank West-Flakkee een spraakmakend tweeluik, dat hangt bij de centrale liften in het bestuurscentrum van Rabobank Nederland in Utrecht. In Non Speaking Terms maken medewerkers en klanten contact met elkaar. Fysiek en virtueel.

De Rabo Kunstcollectie De Rabo Kunstcollectie is een bijzondere bedrijfscollectie van Nederlandse moderne kunst. De verzameling is opgebouwd uit werk van Nederlandse of in Nederland werkende kunstenaars van vier opeenvolgende generaties van na 1950, met de nadruk op de laatste dertig jaar. Het verzamelbeleid van de bank richt zich op kunstenaars die als sleutelfiguren en drijvende krachten in een specifieke periode worden gezien. Op cruciale momenten wordt er, in overleg met de kunstenaar, werk uitgekozen voor de collectie. Eerder dit jaar was een deel van de collectie van de Rabobank te zien in het Gemeente Museum Den Haag.