Gemeente Hoogeveen

31 oktober 2005

Afzender: College

Bijna 1600 brugklassers naar verkeersmarkt

Met de fiets naar school: voor veel brugklassers is het een dagelijkse routine. De gemeenten Hoogeveen en Meppel houden daarom volgende week een verkeersmarkt. Op deze verkeersmarkt leren brugklassers gevaren in het verkeer te herkennen en hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Maandag 31 oktober en dinsdag 1 november is deze markt in theater Ogterop in Meppel. In Hoogeveen vindt de markt van woensdag 2 november tot en met vrijdag 4 november plaats in sporthal ât Noord. In totaal bezoeken deze week bijna 1600 brugklassers van scholen uit Meppel, Hoogeveen, Beilen en Diever de verkeersmarkt.

Ervaring

De deelnemende scholieren hoeven niet bang te zijn dat ze alleen maar zitten te luisteren. Bij de verkeersmarkt staat juist het ervaren voorop. Zo kunnen de kinderen ervaren hoe het is om in een rolstoel of als blinde door het verkeer te gaan. Ook merken ze in een simulator hoe snel je belangrijke verkeersgeluiden mist met harde muziek in je oren. Verder leren scholieren met videomateriaal en een echte vrachwagen wat ze wel en wat ze vooral niet moeten doen als ze naast of achter een bus of vrachtwagen rijden. En dit is nog maar een greep uit het brede aanbod op de verkeersmarkt.

Het is de derde keer dat de verkeersmarkt in Meppel wordt gehouden, in Hoogeveen is de markt dit jaar voor het eerst. De gemeenten Hoogeveen en Meppel houden deze verkeersmarkt samen met onder andere de Nederlandse Vereniging voor Blinden en Slechtzienden, de Chauffeursvereniging Friesland en de NS. Studenten van de pabo uit Meppel helpen mee bij de activiteiten.

Roekeloos en impulsief

In de regio Zuidwest-Drenthe probeert de overheid in samenwerking met allerlei organisaties al jaren de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarvoor is er al veel veranderd in de infrastructuur. Maar ook het gedrag van weggebruikers heeft invloed op de veiligheid in het verkeer. Brugklassers zijn op een leeftijd waarbij ze actief deelnemen aan het verkeer, maar vertonen daarbij vaak roekeloos en impulsief gedrag. Daarom wordt met de verkeersmarkt juist aan deze groep extra aandacht besteed.