Meer variatie en ter voorkoming van ondervoeding:
Nieuwe broodserveerwagen in VU medisch centrum
Vanaf november krijgen patiënten in VU medisch centrum hun
broodmaaltijd geserveerd vanuit een broodserveerwagen. Deze nieuwe
wijze van presenteren komt tegemoet aan de individuele behoeften en
wensen van patiënten. Zo kunnen patiënten eten wat en wanneer zij
willen. Ondervoede patiënten kunnen voor extra calorierijk eten
kiezen. In eerste instantie wordt een pilot gedaan op vier
zorgeenheden, daarna volgt introductie op alle zorgeenheden van VUmc.
De patiënt is niet meer gebonden aan vaste maaltijdmomenten, maar kan
ook op een ander tijdstip eten (bijvoorbeeld na een onderzoek, gesprek
etc.). Toevoeging van energie- en eiwitrijke tussenmaaltijden aan de
voeding van ondervoede patiënten zorgt voor een extra intake van
ongeveer 600 kcal. en 10-12 gram eiwit.
Het assortiment van de broodserveerwagen is dusdanig uitgebreid en
gevarieerd dat het de patiënt uitnodigt om te eten. De patiënt hoeft
geen genoegen meer te nemen met de keuze die hij de vorige dag gemaakt
heeft ten aanzien van de broodmaaltijd. Dit voorkomt dat voedsel
weggegooid wordt of door anderen dan de patiënt zelf wordt genuttigd.
Ondervoeding komt bij 25%-40% van de patiënten voor. Dit blijkt uit de
screeningsactie in VUmc die naar aanleiding van een landelijk
onderzoek naar ondervoeding werd gehouden. De daaropvolgende
ontwikkeling van een nieuw screeningsinstrument (de SNAQ) maakt het
mogelijk om ondervoeding bij patiënten snel te herkennen en adequaat
in te grijpen. Door het decentraal verstrekken van de tweede
broodmaaltijd en het aanbieden van energie- en eiwitrijke
tussenmaaltijden wordt tegemoetgekomen aan de persoonlijke
voedingswensen en behoeften van de patiënt.
VU Medisch Centrum