VU Medisch Centrum

Meer variatie en ter voorkoming van ondervoeding: Nieuwe broodserveerwagen in VU medisch centrum

Vanaf november krijgen patiënten in VU medisch centrum hun broodmaaltijd geserveerd vanuit een broodserveerwagen. Deze nieuwe wijze van presenteren komt tegemoet aan de individuele behoeften en wensen van patiënten. Zo kunnen patiënten eten wat en wanneer zij willen. Ondervoede patiënten kunnen voor extra calorierijk eten kiezen. In eerste instantie wordt een pilot gedaan op vier zorgeenheden, daarna volgt introductie op alle zorgeenheden van VUmc.

De patiënt is niet meer gebonden aan vaste maaltijdmomenten, maar kan ook op een ander tijdstip eten (bijvoorbeeld na een onderzoek, gesprek etc.). Toevoeging van energie- en eiwitrijke tussenmaaltijden aan de voeding van ondervoede patiënten zorgt voor een extra intake van ongeveer 600 kcal. en 10-12 gram eiwit.

Het assortiment van de broodserveerwagen is dusdanig uitgebreid en gevarieerd dat het de patiënt uitnodigt om te eten. De patiënt hoeft geen genoegen meer te nemen met de keuze die hij de vorige dag gemaakt heeft ten aanzien van de broodmaaltijd. Dit voorkomt dat voedsel weggegooid wordt of door anderen dan de patiënt zelf wordt genuttigd.

Ondervoeding komt bij 25%-40% van de patiënten voor. Dit blijkt uit de screeningsactie in VUmc die naar aanleiding van een landelijk onderzoek naar ondervoeding werd gehouden. De daaropvolgende ontwikkeling van een nieuw screeningsinstrument (de SNAQ) maakt het mogelijk om ondervoeding bij patiënten snel te herkennen en adequaat in te grijpen. Door het decentraal verstrekken van de tweede broodmaaltijd en het aanbieden van energie- en eiwitrijke tussenmaaltijden wordt tegemoetgekomen aan de persoonlijke voedingswensen en behoeften van de patiënt.