Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Korte toespraak van de minister van Verkeer en Waterstaat, bij haar bezoek aan het stadsdeel Bos en Lommer in het kader van de campagne Rij schoner, rij 80, in Amsterdam

(alleen uitgesproken tekst geldt)

Dames en heren, maar vooral: jongens en meiden,

Heel leuk om hier te zijn! Een zaal vol vrolijke jonge gezichten is weer eens wat anders dan al die serieuze mannen in grijze pakken die ik als minister vaak toespreek.

Op de snelweg A10, hier vlakbij rijden doordeweeks gemiddeld 144.000 auto's per dag. Dat zijn er gigantisch veel! Als je die auto's allemaal achter elkaar zou zetten, heb je een file van wel 700 kilometer. Dat is van Amsterdam naar Maastricht en dat drie keer. Je kunt het je bijna niet voorstellen.

Ik snap trouwens best dat al die automobilisten hier willen rijden, want Amsterdam is natuurlijk niet voor niets de hoofdstad van Nederland en de leukste stad van het land! Elke dag komen er heel veel mensen naar de stad, bijvoorbeeld voor hun werk, omdat ze hier studeren, of gewoon om gezellig te winkelen. Dat doe ik zelf ook wel eens, want winkelen in Amsterdam is hartstikke leuk.

Niks aan de hand dus, zou je zeggen. Maar dat is helaas niet waar. 144.000 auto's maken samen namelijk heel veel herrie, zeker als ze hard rijden. En nog erger: al die auto's stoten vieze uitlaatgassen uit waar je ziek van kunt worden en die ook slecht zijn voor de natuur.

Vroeger waren auto's trouwens nog veel viezer. Zo'n 25-30 jaar geleden, toen jullie ouders op de basisschool zaten, stootte één benzineauto net zo veel vieze lucht uit als twintig auto's van nu. Maar er zijn intussen wel een paar miljoen auto's bijgekomen in Nederland. En we weten nu ook veel beter dan toen waarom uitlaatgassen zo slecht zijn. Dus al met al is er wel een probleem, zeker daar waar veel auto's rijden.

Daarom heb ik gezegd: we gaan in Nederland op vier stukken snelweg waar je nu nog 100 mag de maximumsnelheid verlagen naar 80 kilometer per uur. Wie toch harder rijdt, krijgt meteen een bekeuring van de politie. Die heeft daar een heel slim systeem voor bedacht met camera's, zodat geen enkele scheurende automobilist kan ontsnappen.

Eén van die plekken waar je voortaan nog maar 80 mag, is dus hier, in de buurt van jullie scholen. 80 rijden in plaats van 100 scheelt enorm in het geluid. En nog belangrijker: de lucht wordt er ook veel schoner door. Ik denk dat de mensen in Bos en Lommer daar best blij mee zijn, toch?

In ieder geval heb ik aan jullie tekeningen al snel even gezien dat jullie het zeker een heel goed idee vinden. Ze zijn allemaal even prachtig, met veel bloemen, dieren, en zieke mensen die weer gezond worden. Er zit zelfs een tekening tussen van een opgestoken groene duim. Heel duidelijk! Wat ik ook heel goed vind, is dat veel kinderen in hun tekening de link leggen met veilig verkeer. Dat is goed gezien, want het is absoluut waar dat er minder verkeersongelukken gebeuren als je langzamer rijdt.

Kortom, ik zou jullie allemaal wel een prijs willen geven, maar ik mag vandaag officieel maar vier mensen in het zonnetje zetten. Toch heb ik voor iedereen een tas meegebracht met een paar leuke dingen erin. En ik heb ook nog wat anders bedacht. Jullie mogen van mij op dinsdag 8 november allemaal met de bus naar de Verkeerscentrale in Velsen. Een héél interessant uitstapje, want je weet echt niet wat ziet, zoveel lichtjes, camera's en knopjes. Ik weet nog goed dat ik net begon als minister, en zelf voor het eerst in een verkeerscentrale kwam. Ik wist daarvoor echt niet dat er zoveel bij kwam kijken om het verkeer een beetje ordelijk te laten verlopen. Heel indrukwekkend. Maar goed, dat gaan jullie dus met eigen ogen zien.

En dan komt nu het spannendste moment. want jullie willen natuurlijk dolgraag weten welke vier kinderen de tekenwedstrijd hebben gewonnen.