Ingezonden persbericht

Requiem for my friend

Zbigniew Preisner

Een verrassend fraaie en ontroerende hommage aan een ander groot kunstenaar:

de beroemde Poolse filmmaker

Krzysztof Kieslowski

Orkest "Sinfonia Baltica" & Koor " Camerata Silesia"

Dirigent:
Bohdan Jarmolowicz
Solisten:

Elzbieta Towarnicka - sopraan

Leszek Mozdzer - piano
Jacek Ostaszewski - recorder
Jerzy Glowczewski - saxophone
Beata Lerach - voice

Als aanloop naar het filmfestival van Kieslowski, zullen dit najaar in Nederland twee unieke uitvoeringen van Zbigniew Preisners 'Requiem for my friend' plaatsvinden. Een verrassend fraaie en ontroerende hommage aan een andere grote kunstenaar: de beroemde Poolse filmmaker Krzysztof Kieslowski. Het Requiem voor koor, orkest en solisten wordt gezongen op Latijnse, Griekse en Poolse teksten.

Zbigniew Preisner is niet alleen de beroemdste filmcomponist van Polen, maar wordt in het algemeen beschouwd als een van de groten van zijn generatie in dit genre. Hij werkte vele jaren nauw samen met filmregisseur Krzysztof Kieslowski en scriptschrijver Krzysztof Piesiewicz. Zijn muziek voor Kieslowski's films Dekalog, The Double Life Of Veronique en het befaamde drieluik Three Colours Blue, Three Colours White en Three Colours Red brachten hem internationale bekendheid. Andere grote namen in de filmwereld wilden met Preisner samenwerken. Zo schreef hij onder meer de muziek voor At Play in the Fields of the Lord van Hector Babenco, Damage van Louis Malle, Luis Bandoki's When a Man Loves a Woman, Charles Sturridge's Fairytale: A True Story en The Secret Garden van Agnieszka Holland.

Onder de vele nominaties en onderscheidingen die Preisner ontving, zijn de belangrijkste de Zilveren Beer van het Berlijnse Filmfestival in 1997, twee Césars van de Franse Film Academie - in 1995 voor Three Colours Red en in 1996 voor Jean Becker's Elisa - en drie opeenvolgende Los Angeles Critics Awards nominaties voor beste componist van filmmuziek in 1991, 1992 en 1993. Voorts is Preisner benoemd tot erelid van de 'Académie des arts et des techniques du cinéma'. In 1992 werd hij door de Minister van Buitenlandse Zaken gehuldigd voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het uitdragen van de Poolse cultuur in het buitenland.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om een groot project op te zetten, een combinatie van een mysteriespel en een opera, waarvan de première op de Acropolis in Athene zou plaatsvinden. Krzysztof Kieslowski zou de regie op zich nemen, Krzysztof Piesiewicz het libretto en Zbigniew Preisner de muziek. Het lot bepaalde echter anders: Kieslowski overleed op 13 maart 1996. Het is deze dramatische gebeurtenis die Preisner tot het componeren van dit stuk heeft gebracht: 'Requiem for my friend' is dan ook opgedragen aan zijn dierbare vriend Krzysztof Kieslowski.

'Requiem for my friend' is in 1998 door Erato Disques op CD uitgebracht.

De Nederlandse concerten in aanwezigheid van de componist zullen plaatsvinden op

31 oktober 2005 aanvang 20.15 uur

DE WESTERKERK - AMSTERDAM


01 november 2005 aanvang 20.15 uur

HET CONCERTGEBOUW - AMSTERDAM


02 november 2005 (besloten)

DE GROTE KERK - DEN HAAG

Kaarten zijn verkrijgbaar via het AUB, tel. 0900-0191 en aan de kassa van Het Concertgebouw 020-6718345.

Informatie: WWW.UITBURO.NL WWW.CONCERTGEBOUW.NL

WWW.KIESLOWKI.NL

WWW.PREISNER.COM

Wilt u informatie ontvangen zoals persbericht, fotomateriaal dan kunt u dat kenbaar maken via e-mail aan pvstraaten@yahoo.co.uk. U krijgt het materiaal dan zo spoedig mogelijk toegezonden.

Petra van Straaten / Coördinatie concerten Balen van Andelplein 70 2273 KH Voorburg Telefoon 06-51796989


---- --