Gemeente Tilburg

Datum
26 oktober 2005

Uitnodiging voor de pers

Opening tentoonstelling 'Beslan mag nooit vergeten worden' op 31-10

Van 31 oktober t/m 18 november a.s. is in Stadswinkel Centrum de tentoonstelling 'Beslan mag nooit vergeten worden' te bezichtigen. Deze expositie bevat ingrijpende tekeningen van kinderen die de dramatische gijzeling in school nr. 1 in Beslan hebben overleefd (september 2004, Noord-Ossetië, Rusland). Het maken van de tekeningen vormde een onderdeel van hun traumaverwerking. Op maandag 31 oktober a.s. zal wethouder Hugo Backx van Onderwijs deze tentoonstelling officieel openen. De bijeenkomst begint om 10.30 uur in Stadswinkel Centrum (Stadhuisplein 130, Tilburg). U bent hierbij van harte welkom.

De bijzondere tentoonstelling is voor het eerst naar Europa gehaald door de stichting Otradnoye. Zij heeft de tentoonstelling en het thema voor Tilburg verder uitgewerkt, samen met het COS West en Midden Brabant, onderwijsbegeleidingsdienst SOM en de gemeente. De tentoonstelling wordt ondermeer bezocht door de groepen 7/8 van de Tilburgse basisscholen, die dit combineren met een bezoek aan 'De Geweldige Express' van het COS West en Midden Brabant (een rijdende expositie waarin zinloos geweld, ruzie, vooroordelen etc. aan bod komen). De leerlingen maken bij het bezoek aan de tentoonstelling in het informatiecentrum gebruik van een, speciaal door het SOM ontworpen, kijkwijzer en krijgen gerichte opdrachten. De resultaten hiervan worden op zondagmiddag 20 november 2005 gepresenteerd tijdens een afsluitende bijeenkomst in zorgcentrum Koningsvoorde (Gen. Smutslaan 224, Tilburg). Het Euregio orkest zorgt voor een muzikale omlijsting. U krijgt hiervoor te zijner tijd nog een uitnodiging met bijbehorend programma. Het programma voor deze afsluiting wordt ook gepubliceerd op de pagina 'Gemeentenieuws' in de Tilburgse Koerier van 17 november a.s.

Een aantal gasten uit Rusland woont de opening bij. Dit zijn Emilia Chervinskaya, presidente van de AEPCh, partner van Otradnoye in Rusland, Bella Tubejeva, voorzitter van de stichting Help Beslan en hoofdpersoon uit de documentaire van Netwerk NCRV "terug naar Beslan" die een Emmy award in de VS in de wacht heeft gesleept. Bella is geboren in Beslan, heeft op school nr. 1 gezeten en heeft veel familie in Beslan. Verder komen twee doktoren, één vanuit een ziekenhuis in Beslan en een andere vanuit een ziekenhuis in Vladikafkas, die beiden optreden als coördinatoren in het project "Rainbow of Hope" het project voor getraumatiseerde kinderen in Beslan.

Voor de pers:
Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Backx, telefoon 013 - 542 89 91 Esy Hoek, onderwijscommunicatie, telefoon 013 - 542 88 35 Stichting Otradnoye, Barbara Schol-Mayer, tel 013 - 5351523


---- --