Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GGD Kennemerland gaat strijd tegen tanderosie aan!

Tijdens de nationale poetsweek 2005 (van 31 oktober t/m 6 november) organiseert de GGD Kennemerland een voorlichtingsbijeenkomst over tandenpoetsen en tanderosie op een basisschool in Haarlem. Op dit moment is tanderosie één van de meest voorkomende gebitsaandoeningen bij kinderen en jongeren. Veelvuldig frisdrank- en mixdrankgebruik zijn vaak de boosdoeners. Onderzoek door de Universiteit van Nijmegen in samenwerking met de GGD Den Haag in 2002 laat zien dat er tekenen van tanderosie zijn bij 23% van de onderzochte jongeren. Preventie is dus van groot belang

Voorlichtingsbijeenkomst op basisschool Maarten Luther King

Leerlingen van groep 8 krijgen deze dag een instructieles en maken proefjes en opdrachten; zo komen de leerlingen meer te weten over tanderosie, zuren die tanderosie veroorzaken en hun eigen eetpatroon. Ook leren de kinderen hoe tanderosie voorkomen kan worden. Alle andere groepen ( 1 t/m 7) krijgen deze dag informatie over mondgezondheid en een tandenpoetsles.

Leskoffer 'tanderosie'
Deze actie is eenmalig en is vooral bedoeld om extra aandacht te vestigen op het probleem van tanderosie en de leskoffer 'tanderosie' te introduceren die de GGD vanaf nu beschikbaar heeft. Deze leskoffers kunnen scholen aanvragen bij de GGD Kennemerland en in hun onderwijsprogramma verwerken. De leskoffer is voor groep 7 en 8 en bevat informatie en lessen over tanderosie. Dankzij sponsoring van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea heeft de GGD 4 leskoffers Tanderosie kunnen samenstellen. De verzekeraar vindt het belangrijk om te investeren in preventie. Vanaf 31 oktober a.s. kunnen de basisscholen van Midden- en Zuid-Kennemerland de leskoffers lenen.

TV uitzending
TV Noord-Holland heeft maandagavond 24 oktober om 17.30 uur in het programma Gezond TV ruime aandacht besteed aan het project 'tanderosie'. De GGD Kennemerland is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van dit programma.

Haarlem, 27 oktober 2005