Ingezonden persbericht


Websense en Nortel werken samen aan beveiligingsoplossing voor mobiele telefoons

Hillegom, 31 oktober 2005 - Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN), leverancier van employee internet management-oplossingen, en Nortel (NYSE/TSX: NT) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Beide bedrijven gaan gezamenlijk een oplossing voor de filtering van webcontent ontwikkelen. De oplossing voorkomt dat mobiele GSM/UMTS-apparaten toegang hebben tot ongewenste content of deze kunnen ontvangen.

De URL-filtering- en beveiligingsoplossing beschermt mobiele apparatuur tegen content die spraak- en datadiensten verstoort en voorkomt ook het downloaden van schadelijke code. GSM/UMTS-operators kunnen toegangsbeleid voor abonnees opstellen op basis van drie URL-filteringcategorieën: beveiligingsbedreigingen, content voor volwassenen en ongewenste content. Elke categorie omvat een aantal subcategorieën, waardoor een flexibele en nauwkeurig gedefinieerde beleidsinstelling mogelijk is.

"Leveranciers van mobiele diensten en abonnees verklaren dat handsets steeds vaker worden bestookt met ongewenste of zelfs schadelijke content van spammers, hackers of marketeers", zegt Brian Burke van IDC. "Daarnaast zijn er diverse wereldwijde initiatieven van leveranciers om pornografische content voor handsets van minderjarigen te blokkeren. De aankondiging dat Websense en Nortel hiervoor een oplossing gaan ontwikkelen, komt dan ook op het juiste moment."

Abonnees kunnen zichzelf beschermen tegen bedreigingen en ongewenste content op onveilige websites door de operator te vragen schadelijke content te blokkeren. Deze komt dan niet op hun draadloze apparatuur terecht. Ouders kunnen bovendien voorkomen dat hun kinderen ongepaste of schadelijke content te zien krijgen.

"Spraak-, video- en datadiensten worden steeds vaker onderweg op mobiele apparaten gebruikt. Dit stelt mobiele carriers en hun abonnees voor de uitdaging om zich te beschermen tegen ongewenste content", zegt Deborah Bourland, Vice-President GSM/UMTS Packet Core Product Line Management van Nortel. "We combineren de webbeveiligings- en content-filteringexpertise van Websense met de end-to-end technologie voor packet-networking van Nortel om meer netwerkintelligentie te bieden. Operators kunnen hierdoor eindgebruikers veilige en betrouwbare diensten en applicaties bieden."

"Doordat Websense-oplossingen handsets beschermen, kunnen klanten van Nortel hun abonnees betere webbeveiliging en content-filtering bieden", zegt John Carrington, CEO van Websense. "Deze samenwerking biedt een nieuw beschermingsniveau tegen internetbedreigingen. Websense en Nortel leveren gezamenlijk een wereldwijd in te zetten veiliger mobiele-internervaring aan gebruikers van mobiele apparaten."

De URL-filteringtechnologie van Websense wordt gecombineerd met de GSM/UMTS wireless packet core-oplossing (GGSN-platform) van Nortel. De gezamenlijke oplossing is naar verwachting eind dit jaar verkrijgbaar. De onlangs aangekondigde Websense v6.1-webfiltering- en webbeveiligingssoftware ondersteunt nu de draadloze protocollen en standaarden WML en WAP, evenals HTML en HTTP. Handsetgebruikers die het internet benaderen, profiteren hierdoor van dezelfde bescherming als die welke Websense-software voor browsers biedt.

Het GGSN-platform van Nortel integreert draadloze en IP-diensten en maakt gepersonaliseerde IP-pakketinspectie en -filtering voor datasessies mogelijk. GGSN ondersteunt ook content-gebaseerde facturatie, VPN en real-time prepaiddata. Daarnaast is het platform geschikt voor de diensten van het 3GPP IP Multimedia Subsystem.

Websense levert oplossingen voor webfiltering en -beveiliging aan meer dan 24.000 bedrijven wereldwijd. IDC noemde het bedrijf voor het derde opeenvolgende jaar marktleider op het gebied van webfiltering-software.

Voor een kosteloze 30-daagse evaluatie van Websense-software of voor meer informatie over bescherming tegen een brede reeks bedreigingen, waaronder phishing, spyware, virusuitbraken en interne hackpogingen: www.websense.com/download Websense Security Labs biedt gratis e-mailupdates over nieuwe bedreigingen. Deze zijn beschikbaar via www.websensesecuritylabs.com

###

Over Websense
Websense, Inc. (Nasdaq: WBSN) ontwikkelt en levert Employee Internet Management-oplossingen. Met deze software kunnen bedrijven hun ICT-middelen optimaal benutten en de schadelijke neveneffecten van het gebruik van internet, zoals Instant Messaging, Peer-to-Peer en spyware, voorkomen. Door het beleid voor internetgebruik bij de gateway, op het netwerk en op de desktop te beheren en te monitoren, verbeteren de Websense-oplossingen de productiviteit en de beveiliging. Bovendien worden ICT-middelen optimaal ingezet en neemt de juridische aansprakelijkheid af. Websense ondersteunt wereldwijd meer dan 25.000 klanten met in totaal meer dan 20 miljoen werkplekken.