Ingezonden persbericht


Wie wordt de opvolgster van Máxima?

PUBLIEKSPOLL: DOMME BONTJES KIJKEN EN KIEZEN

Amsterdam, 31 oktober 2005 - Bont voor Dieren presenteert vandaag de kandidaten voor de verkiezing Dom Bontje 2005. Via een publiekspoll en virtuele schandpaal worden bekende Nederlanders in de schijnwerpers gezet vanwege hun pelsdieronvriendelijke gedrag. Een bont gezelschap van ditmaal uitsluitend dames: de genomineerden dragen allemaal bont en/of hebben zich dom uitgelaten over bont in de media. Op www.dombontje.nl kunnen bezoekers een proteststem uitbrengen en duidelijk maken wie van de genomineerden op de meest stuitende wijze in de huid van een ander kruipt.

Onder de tien BN'ers die 'strijden' om de twijfelachtige eer Dom Bontje van het jaar te worden, bevinden zich onder meer Ayaan Hirsi Ali, maar ook Viola Holt, Connie -Vanessa- Breukhoven en Jorinde Moll. Helaas staan ook dit jaar weer actrice Victoria Koblenko en koningin Beatrix weer op de Dom Bontje lijst - ook verleden jaar waren zij reeds genomineerd. Het afgelopen jaar zijn ze meerdere keren in echt bont gesignaleerd. Bezoekers van de site kunnen ook zelf een BN'er nomineren. Uiteraard krijgen de genomineerden de gelegenheid om op hun nominatie te reageren - en tot eerherstel als voortschrijdend inzicht hen tot diervriendelijker keuzes brengt. Zoals verleden jaar bij enkele genomineerden gelukkig het geval was.

De Dom Bontje 2004 trofee werd door prinses Máxima gewonnen, maar waarschijnlijk uit schaamte weigerde de prinses de trofee zelf in ontvangst te nemen.

Voorbeeldfunctie
Nu krijgt dus een nieuwe reeks beroemdheden de kans in de voetsporen te treden van prinses Máxima. Met de Dom Bontje Verkiezing richt Bont voor Dieren zich op bekende personen omdat deze in onze samenleving een voorbeeldfunctie vervullen. Als een bekende Nederlander bont draagt of zich positief uitlaat over bont vormt dat een directe bedreiging voor de pelsdieren. Of het nu gaat om een soapster, een politica of een koningin, allen vervullen ze een publieke functie en dat brengt extra verantwoordelijkheid met zich mee. Door zich te afficheren als bontliefhebber geven zij een verkeerd signaal af, namelijk dat 'er niets mis zou zijn met bont'. En dat terwijl er van alles mis is met bont!

Effectieve actie
Bont voor Dieren roept het diervriendelijke publiek op deze BN'ers in verlegenheid te brengen door hun onverantwoorde, pelsdieronvriendelijke gedrag in de schijnwerpers te zetten. Met dit beschavingsoffensief hoopt Bont voor Dieren maatschappelijke druk uit te oefenen op deze 'Domme Bontjes' om geen bont meer te dragen. Deze vorm van naming, blaming en shaming blijkt zeer effectief. Sinds Dom Bontje 2004 is winnares prinses Máxima nooit meer in bont gespot. In een reactie op haar nominatie liet Linda de Mol, die op derde plaats eindigde, weten nooit meer echt bont te zullen dragen. Zij zei zich nooit te hebben gerealiseerd dat konijnenbont geen overblijfsel is van de vleesconsumptie. Ook stylist Maik de Boer, die toen de zesde plaats innam, heeft sindsdien zijn uitlatingen over bont opvallend genuanceerd. Bij een recente televisie interview zei De Boer wel te begrijpen waarom couturiers bont gebruiken, maar dat hij het er zelf natuurlijk niet mee eens was omdat hij 'weet hoe die beesten inderdaad gedood worden om ze op hun allermooist te laten zijn'. Bont voor Dieren hoopt dat de genomineerden voor de Dom Bontje verkiezing 2005 ook op dergelijke manier tot voortschrijdend inzicht zullen komen en in de toekomst voor diervriendelijke mode zullen kiezen.

Herkomst bont
Naast deze internetverkiezing kunnen bezoekers op www.dombontje.nl informatie vinden over bont en mode. Op de site wordt ingegaan op de herkomst van de verschillende bontsoorten. De herkomst van bont is de afgelopen 20 jaar helemaal geen spat diervriendelijker geworden. 85% van alle bont is afkomstig van pelsdierenfokkerijen. Jaarlijks slijten miljoenen nertsen, vossen, chinchilla's, (Rex)konijnen en wasbeerhondjes hun korte, trieste bestaan in veel te krappe kooien. Andere pelsdieren waaronder hermelijnen, wasberen, lynxen en wolven sterven een langzame en gruwelijke dood in wildklemmen. Bont is en blijft een ethisch onverantwoord, kill product waar veel mooie en warme alternatieven voor bestaan. Om belangstellenden op weg te helpen naar diervriendelijke mode staat op deze site ook een lijst van bontvrije winkels en diervriendelijke modelinks.

Niet ter publicatie

Meer informatie:
Drs. Claudia Linssen
Directeur, Bont voor Dieren, Tel: 020-676 66 00 of 06-13 23 84 36.

Noot voor de pers: Claudia Linssen is vanaf 1 november de nieuwe directeur van Stichting Bont voor Dieren. Ze volgt in die functie Lieke Keller op die de afgelopen 15 jaar de campagnes van Bont voor Dieren leidde en nu directeur is van de Sophia Vereeniging. Claudia Linssen (33) studeerde Vergelijkende Kunstwetenschappen aan de Vrije Universiteit en werkte voorheen bij Stichting Varkens in Nood. Haar grote ambitie is het straatbeeld - in Nederland, en het liefst ook daarbuiten - bontvrij te maken en de politiek te overtuigen dat er een totaal pelsdierfokverbod moet komen in Nederland en een importverbod voor bont uit wildklemmen en afkomstig van zeehonden. 'Bont is prachtig - maar alleen op de oorspronkelijke eigenaar' aldus Claudia Linssen die reeds van jongs af aan de dieren een warm hart toedraagt.