Gemeente Tilburg

Datum
31 oktober 2005

Uitdunnen bosgebied tussen Weteringlaan en Hofstede de Blaak

Gezonde bomen en struiken krijgen meer groeikansen

Inleiding

De komende winterperiode gaat de gemeente Tilburg het bosgebied tussen de Weteringlaan en Hofstede de Blaak uitdunnen. Door concurrentiegroei neemt de vitaliteit van het bos af. Er ontstaat hierdoor een stakenfase: lange, kale stammen met aan de top van de boom een kleine kroon. Het bos wordt daardoor van de bovenzijde afgesloten en jonge bomen en struiken kunnen zich niet ontwikkelen. Het gevolg is dat het bos van binnenuit sterft. Door het bos uit te dunnen, krijgen de gezonde bomen en nieuwe struiken meer ruimte en dus meer kans om te ontwikkelen. Ook de kruidenlaag en heesters profiteren hiervan. Deze maatregelen zorgen uiteindelijk voor een grotere variatie in het bos.

Inhoud werkzaamheden

Er wordt op toekomstbomen gedund. Toekomstbomen zijn bomen die een goede vitaliteit hebben en die nog jaren zonder problemen kunnen groeien. Deze toekomstbomen worden aangewezen met een blauwe stip. Daarna wordt bekeken of er andere bomen gerooid moeten worden om de groeiomstandigheden van die toekomstboom te verbeteren. Deze bomen worden aangegeven met een witte stip. Verder worden bomen die onveilig en gevaarlijk zijn voor passanten en spelende kinderen gerooid. De blauwe en witte stippen zijn al aangebracht op de bomen. De huidige struiken (o.a. hulst en rhododendron) blijven zoveel mogelijk gespaard. Als het mogelijk is, worden er nog enkele heesters aangeplant.

Uitvoeringsplanning

De werkzaamheden starten volgens planning in week 45 en nemen ongeveer tien werkdagen in beslag. Het vrijkomende takhout wordt ter plaatse versnipperd. Dit voorkomt een rommelig en onverzorgd eindbeeld.

Meer informatie
Hebt u nog vragen over de werkzaamheden, dan kunt u contact opnemen met Adri Burgers, uitvoeringscoördinator groen. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 86 93.

( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( Alle informatie over actuele en toekomstige werkzaamheden aan wegen en groen, uitgevoerd door de gemeente Tilburg, is ook te bekijken op: http://openbarewerken.tilburg.nl


---- --