Openbaar Ministerie

Persberichten
31 oktober 2005

Onderzoek na bekentenis Wik H. meteen opgestart

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam kan de stelling van dat met de eerste bekennende verklaringen van Wik H. niets gedaan is, niet plaatsen. Deze verklaringen vormden de start van het onderzoek naar Wik H., die door de rechtbank is veroordeeld voor de doodslag op Nienke en de poging haar vriendje te doden.
Wik H. heeft deze verklaringen afgelegd toen hij werd gehoord over twee andere feiten waarvoor hij door de rechtbank ook veroordeeld is. Van de verklaringen is apart proces-verbaal opgemaakt en deze zijn later toegevoegd aan het dossier.

In een telefoongesprek met de toenmalige raadsman van Wik H. is medegedeeld dat naar de verklaringen eerst nader onderzoek gedaan zou worden. Dat is gebeurd, eerst in de vorm van alibi-onderzoek. Vervolgens is DNA-materiaal van de verdachte vergeleken met het gecompliceerde
mengprofiel dat op het slachtoffertje was gevonden. Op 9 september bleek H. er in te passen. Op 10 september is het uitgebreide strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen in het Beatrixpark in juni 2000 van start gegaan.

Deze feiten weerspreken de stelling dat het Openbaar Ministerie met de verklaringen van Wik H. niets heeft gedaan.