Gemeente Haaren




* Jongerendebat op 9 november 2005

In zijn streven om de afstand tussen politiek en burgers te verkleinen, wil de gemeenteraad van Haaren in gesprek met de jongeren uit de gemeente. In januari 2005 besloot de raad daarvoor uit zijn midden een werkgroep in het leven te roepen, waarin alle vier de politieke partijen vertegenwoordigd zijn. De werkgroep is later aangevuld met een aantal jongeren uit de gemeente Haaren, die enthousiast meedachten over de vorm waarin zo'n ontmoeting tussen politiek en jongeren zou moeten plaatsvinden.
Doel
In hun volksvertegenwoordigende taak hebben raadsleden weinig contact met jongeren. Er wordt regelmatig gepraat over jongeren, maar weinig mét jongeren. Omgekeerd lijken jongeren weinig belangstelling te hebben voor politiek. Het is de hoogste tijd om met jongeren in gesprek te gaan en te luisteren naar wat ze te zeggen hebben.

Doelgroep
In de gemeente Haaren woonden op 1 januari 2005 1536 jongeren in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar. Dat is 10,7% van de bevolking. Bevolkingsprognoses van de provincie Noord Brabant laten zien dat die groep groeit naar 1780 jongeren in 2015 (12,2% van de bevolking). Qua samenstelling is die groep uiteraard zeer divers Voor de bijeenkomst van 9 november worden de jongeren uitgenodigd in de leeftijd van 16 tot en met 25 jaar.

Hoe worden jongeren benaderd?

* Algemene publiciteit via de lokale en regionale pers
* Er worden posters opgehangen op plaatsen waar jongeren vaak komen
* Jongeren ontvangen persoonlijk een schriftelijke uitnodiging voor deelname aan het jongerendebat. Via een bijgevoegde antwoordkaart of via Internet kunnen ze inschrijven.

* Rond 1 november krijgen de jongeren die zich hebben ingeschreven nadere informatie over de verdere organisatie van het jongerendebat.

Over welke onderwerpen wordt gesproken?
De jongeren uit de werkgroep adviseerden nadrukkelijk over de te behandelen thema's en pleitten ervoor om het aantal onderwerpen te beperken. Er komen drie thema's aan de orde.
Aan de hand van een aantal stellingen worden jongeren uitgedaagd om hun mening te geven over:

1. Woningbouw:

- Hoezo woningen voor starters, wie wil er nou in de gemeente Haaren wonen?

- De gemeente doet veel te weinig voor de woningbouw voor jongeren!
- Liever een flatje in Haaren, dan een rijtjeshuis in Tilburg!


2. Vrije tijd (verenigings- en uitgaansleven)
- Met carnaval dweilen met de (bier-)kraan dicht?
- Van wipkip tot skatebaan, waar moet de gemeente voor zorgen?
- Het is de hoogste tijd voor een FC Haaren en liefst op één sportpark!

- Niks te doen in Haaren? Doe er zelf wat aan!


3. Veiligheid

- In Haaren kun je tenminste veilig uitgaan
- Politie, als je ze nodig hebt zijn ze er niet
- Een jeugdagent, nooit van gehoord!

- Laat de politie maar boeven vangen, politie hebben we in Haaren niet nodig.

Opzet van het jongerendebat
De avond begint om 19.30 uur en wordt ingeleid door burgemeester Ronnes. De drie thema's worden in meerdere bijeenkomsten besproken, afhankelijk van het aantal deelnemers. Het uitgangspunt is dat de groepsgrootte zodanig is dat alle deelnemers goed aan bod kunnen komen.
Bij de afsluiting speken we af wat we met de uitkomsten van de avond gaan doen.

Taak van de raadsleden
In principe zijn alle 15 raadsleden aanwezig. Elk thema wordt kort ingeleid door een raadslid. Raadsleden fungeren als gespreksleider en maken een kort verslag.

Waar en wanneer
Op advies van de jongeren in de werkgroep is niet gekozen voor het gemeentehuis. Vandaar de keuze voor gemeenschapshuis Gastenbosch in Helvoirt. Datum: woensdagvond 9 november.