Vrije Universiteit Amsterdam

09.11.2005

H.M. Kupper

auditorium

Faculteit der Psychologie en Pedagogiek

15:45

Heritability of cardiovascular risk factors in a real life setting


Promotor: prof.dr. D.I. Boomsma, prof.dr. J.C.N. de Geus

Deel risicofactoren hart- en vaatzieken sterk erfelijk bepaald

Nina Kupper heeft grootschalig genetisch-epidemiologisch onderzoek gedaan naar de relatieve invloed van genetische en omgevingsfactoren, op een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Risicofactoren, zoals bloeddruk en hartslag, bepalen in belangrijke mate het risico op hart- en vaataandoeningen. Kupper verzamelde diverse gegevens van 816 (een- en twee-eiige) tweelingen en enkelgeboren broers en zussen, over een periode van 24 uur. Proefpersonen verbleven daarbij op een gewone werkdag in de eigen omgeving, om eventuele invloed van een laboratoriumsetting uit te sluiten. Kupper mat onder meer hartslag, hartslagvariabiliteit en bloeddruk Erfelijkheid blijkt van grote invloed te zijn op de onderzochte risicofactoren.

Er is onderscheid te maken tussen erfelijke en omgevingsfactoren door de gegevens van eeneiige tweelingen (genetisch identiek) te vergelijken met die van twee-eiige (genetisch net zo verschillend als gewone broers en zussen). Kupper berekende de relatieve invloeden door te letten op het patroon van overeenkomst tussen eeneiige tweelingen, en dit te vergelijken met de overeenkomsten tussen twee-eiige tweelingen. Erfelijkheid blijkt van grote invloed te zijn op de onderzochte risicofactoren. Daarnaast blijkt dat de betrokken genen over de gehele 24 uur actief zijn. In enkele gevallen is er een specifieke genetische factor die alleen 's nachts werkzaam is.

De resultaten uit Kuppers proefschrift worden in toekomstig onderzoek gebruikt om de betrokken genen op te sporen. Dat is hard nodig, want hart- en vaatziekten vormen de grootste doodsoorzaak in Nederland.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85666
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over activiteiten aan VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl