Universiteit Maastricht

Trefwoorden: Software; Patenten; Auteursrechten; Open Source.
Promotie dhr. Elad Harison
in de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. Titel: Software intellectual property rights: economics and policy analysis.

Promotor: Prof.dr. R. Cowan.
Woensdag 9 november 2005, 14.00 uur

Het opnemen van software en algoritmen in patenten door het Bureau voor Patenten en Handelsmerken van de VS en de voorgestelde EG Richtlijn voor de Patenteerbaarheid van Computer Geïmplementeerde Uitvindingen heeft een lopend debat aangewakkerd over de bijdrage van patenten aan innovatie en economische groei. Dit onderzoek bestudeert de effecten van Rechten van Intellectueel Eigendom, te weten patenten en auteursrechten, op innovatie en technische veranderingen in informatietechnologieën. Het verschaft nieuwe inzichten in de verbanden tussen markten, technologieën en wetgeving door het toepassen van een verscheidenheid aan empirische en analytische instrumenten. Dit onderzoek bestudeert hoe de structuur van eigendom van software patenten in de VS en de kwaliteit van softwarepatenten zijn beïnvloed door veranderingen in wetgeving. Het succes van de Open Source beweging bij het opzetten van een alternatief voor Rechten van Intellectueel Eigendom wordt geanalyseerd door toelichting van het economische principe erachter en van de manier waarop Open Source strategisch kan worden ingezet door bedrijven.

Dit onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en ondersteund door een toelage van het Ministerie van Economische Zaken en de Marie Curie Fellowship van de Europese Commissie.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.