Universiteit van Tilburg

Expositie naar aanleiding van Warandelezing op 9 november

Ruud van Empel toont in Study in Green de andere kant van het sprookjesbos

Naar aanleiding van de Warandelezing wordt op de Universiteit van Tilburg middels een tentoonstelling aandacht besteed aan het fotografisch werk van Ruud van Empel (Breda, 1958). Hij houdt zich sinds de jaren tachtig bezig met het vervaardigen van fotocollages, aanvankelijk voor affiches en televisie-leaders, later vooral als autonoom werk. De serie Study in Green appelleert aan sentimenten en instincten die we misschien wel het liefst diep in onze natuur verborgen houden.

Van Empels meest recente serie Study in Green ontstond in de periode 2003-2004 en vormt de zesde reeks fotowerken rond één onderwerp waaraan Van Empel sinds 1996 heeft gewerkt. Het is de eerste serie waarin de natuur een centrale rol speelt. Op de fotowerken zijn fragmenten van bossen, bomenpartijen en bladerdaken te zien waartussen zich soms kinderen bevinden, soms dieren. Vogels en schichtige herten bijvoorbeeld.
Conservator Han Steenbruggen schreef naar aanleiding van de serie: 'Wie de series bekijkt ziet hoe Van Empel zich in die twintig jaar heeft ontwikkeld en hoe hij volkomen vertrouwd is geraakt met de computer als artistiek medium. Het 'schetsen, knippen en plakken' dat vanaf het eerste begin zo'n fundamenteel onderdeel vormde bij de totstandkoming van zijn beelden, vindt de laatste jaren nog uitsluitend plaats met digitale middelen. Deze stellen hem, anders dan de traditionele collagetechnieken, in staat elke compositie, elk detail en elke kleur samen te stellen en alle artistieke ingrepen te verdoezelen. In feite is zijn werkwijze daarmee dichter komen te liggen bij de schilderkunst, hoewel de uiteindelijke resultaten de fysieke kenmerken dragen van fotografie. Daarin vinden de beelden hun geheimzinnige, soms beklemmende kracht; in het spanningsveld dat Van Empel telkens weet te creëren tussen perfectie en imperfectie, en tussen werkelijkheid en illusie.
'In zijn meest recente fotowerken lijkt hij zelfs werelden tevoorschijn te toveren waarin illusionisme tot realiteit is getransformeerd. Zij houden ons kijken gevangen in de gebieden die 'en focus' zijn weergegeven en laten het dwalen langs beeldmotieven die niets anders doen dan gevoelens van onbehagen aanwakkeren. Van Empels sprookjesbossen zijn dan ook minder onschuldig dan ze op het eerste gezicht lijken. Ze appelleren aan sentimenten en instincten die we misschien wel het liefst diep in onze natuur verborgen houden'.

Ruud van Empel won onder meer de Charlotte Köhlerprijs en H.N. Werkmanprijs. Zijn fotografische werk is opgenomen in de collecties van The Sir Elton John Collectie, Atlanta, USA., het Groninger Museum, het Frisia Museum te Spanbroek, het Ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag, Rabobank Nederland te Eindhoven en de Colección Juan Redón in Barcelona. De tentoonstelling is te zien tot 20 december in de foyer bij de aula (gebouw A, Cobbenhagengebouw) van de Universiteit van Tilburg. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens werkdagen van 08.00 tot 18.00 uur. De tentoonstelling vindt mede plaats naar aanleiding van de Warandelezing die Studium Generale (Universiteit van Tilburg), Brabants Dagblad en de Brabantse Milieufederatie jaarlijks organiseren. Elk jaar worden prominente sprekers gevraagd om de achtergrond van duurzaamheidsvraagstukken toe te lichten. Noot voor de pers De tentoonstelling is gedurende werkdagen te zien in de foyer rond de aula van de Universiteit van Tilburg, en loopt van 7 november tot 20 december.