Gemeente Breda

Burgemeester neemt brug in Zaartbos in ontvangst

Op woensdag 9 november neemt burgemeester P. van der Velden om 14.00 uur een brug in het Zaartbos in ontvangst. De brug is een geschenk van ExxonMobil aan de gemeente Breda en wordt overgedragen door de heer J. Van Roost, President-directeur van ExxonMobil Benelux. De overdracht start in het hoofdkantoor van ExxonMobil aan de Graaf Engelbertlaan 75. Van daaruit gaan de genodigden naar de brug in het Zaartbos.

Het Zaartpark en het Zaartbos zijn door de gemeente Breda, waterschap De Brabantse Delta, Staatsbosbeheer en de Landinrichtingscommissie Weerijs opnieuw ingericht. Doelen van deze herinrichting waren een verruiming van de waterberging in dit gebied en extensieve recreatie in het dal van de Weerijs vanaf de snelweg A16 tot in de stad.

Twee bruggen
In het Zaartbos werd naast de bestaande gekanaliseerde rivier een smalle en bochtige beek aangelegd. Verder zijn grote delen van het beekdal buitendijks gelegd, onder andere ten behoeve van waterberging. In het Zaartbos zijn twee bruggen aangelegd over het begin en einde van de nieuw meanderende beek, zodat het eiland dat is ontstaan tussen de beek en de oude gekanaliseerde rivier voor mensen en koeien bereikbaar is. Om zijn maatschappelijke betrokkenheid en betrokkenheid bij het milieu te onderstrepen schonk ExxonMobil een van de twee bruggen aan de gemeente Breda. Hiermee bevestigt het bedrijf zijn verbondenheid met de natuur in de omgeving van het Benelux-hoofdkantoor, dat vlak naast het Zaartbos ligt. De aanleg van een groot deel van dit bos is mogelijk gemaakt door ExxonMobil bij de vestiging van haar kantoor in 1987.

Zaartpark
Ook in het Zaartpark is de Weerijs opnieuw gemeanderd. Verder kwam daar een vistrap met acht treden in de plaats van de Oranjeboomstuw. Tussen de oude rivier en de achtertuinen aan de Oranjeboomstraat is de grond afgegraven en buitendijks gelegd. Ten slotte werden hier een aantal poelen aangelegd uit de restanten van de oude gekanaliseerde beekloop.

Breda, 2 november 2005