Persuitnodiging: nieuwe lanceerdatum voor Venus Express 9 nov

European space agency

De planeetverkenner Venus Express van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een nieuwe lanceerdatum: 9 november om 04.33 uur Nederlandse tijd, in de vroege ochtend. Aanvankelijk zou de satelliet op 26 oktober gelanceerd worden, maar dit werd uitgesteld omdat er isolatiemateriaal van de raket op de satelliet terecht gekomen was. Intussen is dat probleem verholpen en de satelliet schoongemaakt en gecontroleerd.

Baikonoer
Venus Express wordt gelanceerd met een Russische Sojoez-Fregat raket, vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De reis naar Venus duurt iets minder dan een half jaar: In april volgend jaar wordt de satelliet in een baan om de planeet gebracht.

Warm zusje
Venus lijkt van alle planeten het meest op de aarde, en staat vooral bekend om het helse broeikaseffect dat de temperatuur in de atmosfeer tot boven de vierhonderd graden opjaagt. Deze atmosfeer is het voornaamste doel van Venus Express.

Nederlandse bijdrage
Ook Nederland levert een bijdrage aan Venus Express. TNO heeft de zonsensor gebouwd, een instrument om de stand van de satelliet in de ruimte te bepalen. In het internationale team van onderzoekers zit één Nederlander: dr. Daphne Stam, wetenschapper van de Universiteit van Amsterdam. Met de satellietgegevens hoopt Stam het vraagstuk van Venus wolkendek te ontrafelen. Hoe hoog zijn de wolken op Venus precies? Uit welke deeltjes zijn ze opgebouwd? En wat veroorzaakt de nevel, die als een deken over de hoogste wolken ligt?
De atmosfeer van Venus bestaat voor 96% uit het broeikasgas koolstofdioxide en maar voor 3% uit stikstof, het hoofdbestanddeel van de aardse atmosfeer. De gemiddelde temperatuur is er 465 graden en de druk is negentig keer zo hoog als op aarde.

Buurtonderzoek
Venus Express is een broertje van Mars Express, de succesvolle ESA-satelliet die momenteel onderzoek doet aan die andere zusterplaneet van de aarde: Mars. Vanaf april volgend jaar is ESA de enige ruimtevaartorganisatie die satellieten heeft rond Mars, Venus en de maan (SMART-1).