Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-700       |
|                                            |Arnhem|7 november 2005|
|                                            |,     |               |
PERSBERICHT PROVINCIALE STATEN
Vergadering Provinciale Staten 9 november 2005

Woensdag 9 november komen Provinciale Staten bijeen voor de maandelijkse vergadering. Deze vergadering is ook weer live te volgen via internet www.gelderland.nl .Vanaf 9.30 uur start de live-uitzending met statements van fractievoorzitters over de inzet van middelen voor 2006.

Beleidsbegroting 2006
In de Voorjaarnota 2005 zijn ontwikkelingen geschetst voor de beleidsaccenten voor 2006. Na de algemene beschouwingen in de statenvergadering op 25 mei 2005 zijn de beleidsaccenten verder aangescherpt in de beleidsbegroting 2006. GS vragen PS om de beleidsbegroting vast te stellen.

De financiële positie van de provincie is gezond te noemen. Ruim E 7 miljoen middelen voor nieuw beleid wordt vrijgemaakt voor onder meer uitvoering Provinciaal Verkeer en Vervoer Plan (PVVP-2), veiligheid fietsers, uitvoering Gelders Milieuplan (GMP-3), GMP-stimuleringsprojecten en revitalisering van bedrijventerreinen. Het jaar 2006 staat in het licht van regionaal gericht integraal uitvoeren.

Gelders omroepbeleid
De provincie Gelderland bekostigt Omroep Gelderland en levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de Gelderse identiteit. Gezien het belang van Omroep Gelderland voor de Gelderse burger vinden GS het belangrijk om de komende jaren vanuit een helder beleidskader Omroep Gelderland te stimuleren zijn wettelijke taak zo goed mogelijk uit te voeren. Daarom vragen GS aan PS goedkeuring om Omroep Gelderland jaarlijks tot en met 2008 te subsidiëren met E 12.446.225,-. Ook vragen GS instemming om het budget Bijzondere Producties (E 226.890,-) tot en met 2008 ongeoormerkt toe te voegen aan het structurele budget van Omroep Gelderland.

Budgetverdeling Kleine Stedenbeleid
Bij amendement hebben PS in november 2004 besloten om de GSO (Gelders Stedelijk Ontwikkelingsbeleid)-methodiek breder te verspreiden. Kleinere steden met kenmerken van grootstedelijke problematiek kunnen daarvan profiteren. PS hebben bepaald dat de vijf steden Culemborg, Doesburg, Wageningen, Winterswijk en Zaltbommel hiervoor in aanmerking komen. Het Kleine Stedenbeleid heeft vorm gekregen met vijf programma's die de vijf steden hebben ontwikkeld. GS stellen PS voor om het subsidiebudget van E 4 miljoen aan deze programma's toe te kennen voor de periode 2006-2007 met de volgende verdeling: Culemborg E 1.090.000, Doesburg E 650.000, Wageningen E 899.500, Winterswijk E 560.500, Zaltbommel E 800.000.

Afscheid gedeputeerde Aalderink en benoeming opvolger Aan het einde van de vergadering nemen PS afscheid van gedeputeerde Aalderink en wordt zijn opvolger de heer Van Diessen benoemd.

Overige agendapunten

. Eindverantwoording GSO-I

. Bijdrage aan het door de provincie Overijssel te beheren overstromingsfonds t.b.v. de door de watersnood getroffen provincie Teleorman in Roemenië.
. Subsidieregeling mobiliteit Gelderland
. Krediet t.b.v. uitvoering projecten Valleilijn (incl. 4e wijziging van de Begroting 2006)
. Actualisering Meerjarige Investeringsreserve Gelderland 2005
. Besteding middelen meervoudig ruimtegebruik
. Subsidieregeling cultuur Gelderland 2006
. Benoeming vertegenwoordiger IPO-AV
. Benoeming nieuw lid commissie van Onderzoek