Time : 2:46:35 PM
Date : Monday, November 07, 2005
Sender Name: Université libre de Bruxelles

Persconferentie 9 november 2005.
Tentoonstelling: Brussel 14-18. Een stad in oorlog, dag na dag.

Aan de vooravond van 11 november, de verjaardag van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog, wordt in het Stadhuis van Brussel een uitzonderlijke tentoonstelling geopend die het verhaal van de oorlog nu eens niet vertelt via de traditionele beelden van de loopgraven, maar via beelden van de inwoners van een bezette stad.

De tentoonstelling Brussel 14-18. Een stad in oorlog, dag na dag, is het resultaat van de samenwerking tussen het Archief van de Stad Brussel en de Université libre de Bruxelles, en vertelt het verhaal van de "vergetenen" van het conflict door het dagelijkse leven van de burgers tijdens de Duitse bezetting te reconstrueren.

Vanaf 20 augustus 1914 trachten de Brusselaars 50 maanden lang te overleven, ver weg van het front en onder een autoritair bezettingsregime. De stad wordt getroffen door een strenge werkloosheid en de stilgevallen economische bedrijvigheid stort de bevolking in de onzekerheid. Hoe slagen de burgers erin zich te voeden, te kleden, te verwarmen, en dag na dag het hoofd te bieden aan de bezetters? Dat zijn hun allereerste zorgen.

De tentoonstelling mikt op een breed publiek (de verklarende teksten zijn in het Frans, het Nederlands, het Engels en het Duits opgesteld) met een keuze van erg uiteenlopende documenten: foto's, een film uit de oorlogstijd, patriottische objecten, fragmenten uit getuigenissen... naast opmerkelijke spotprenten die tijdens de bezetting gemaakt werden en bewaard worden in het Archief van de Stad Brussel. Deze tekeningen schetsen op een humoristische manier een beeld van de beperkingen die de Duitse bezetter oplegde en brengen op een originele manier een aangrijpende bladzijde uit onze geschiedenis tot leven.

PRAKTISCHE INFORMATIE :
Persconferentie
Woensdag 9 november om 12.00u
Stadhuis van Brussel, Grote Markt - 1000 Brussel
in aanwezigheid van Henri Simons (Eerste schepen, belast met Cultuur, Stedenbouw en Bescherming van het patrimonium), Anne Vandenbulcke (Archivaris-Conservator van de musea en archieven van de Stad Brussel), Serge Jaumain (Professor ULB) en Valérie Piette (Professor ULB)

Tentoonstelling
Van 10 november 2005 tot 20 februari 2006
Stadhuis van Brussel, Grote Markt - 1000 Brussel
Elke dag van 10 uur tot 17 uur (gesloten op dinsdag) Inlichtingen : + 32 2 279 43 50

Leonôr da Silva & Gonzague Pluvinage - Communicatie - 02 279 43 74 musea@brucity.be - Musea van de Stad Brussel.