Vereniging Nederlandse Gemeenten

Vng praat met minister dekker over toekomst woningcorporaties

Op 31 oktober jongstleden vond een bestuurlijk overleg plaats tussen de VNG en minister Dekker (VROM). Hoofdonderwerp was de toekomst van woningcorporaties. Daarnaast kwamen het huurbeleid en de aanpak van illegale verhuur en huisjesmelkerij aan bod. Namens de VNG vormden de heren Wienen (burgemeester Katwijk), Norder (wethouder Den Haag, G4) en Drost (wethouder Hoogezand-Sappemeer) de bestuurlijke delegatie.

Minister Dekker lichtte haar plannen rondom de toekomst van corporaties toe. Er komt een splitsing in het werkterrein van de corporaties. Er komen twee kamers, waarvan de één gereguleerd is (met staatssteun) en de ander ongereguleerd (zonder staatssteun). Hiermee geeft de minister invulling aan de opmerkingen over staatssteun en vrije mededinging uit Brussel.

Verder werd van gedachten gewisseld over het proces van het maken van prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties. Allereerst stelt de gemeente een (facultatieve) woonvisie vast. Dat is de kern en de start van het proces. Zonder woonvisie heb je geen recht van spreken als gemeente. In deze fase moet al zoveel mogelijk overeenstemming worden bereikt. Vervolgens doet de corporatie een bod op de uitvoering van die woonvisie. Daarbij geeft de corporatie aan hoe zij haar vooraf bepaalde investeringsruimte gaat benutten. Als de partijen er niet uitkomen, vindt de minister mediation een goede volgende stap.

De VNG vindt dat mediation een goed middel kan zijn om een impasse te doorbreken, maar alleen als beide partijen dat wensen. Bovendien kan het geen argument voor de minister zijn om af te wachten indien de gemeente om ingrijpen vraagt. De minister kan in het uiterste geval een aanwijzing doen en zelfs bewindvoerders inzetten. De VNG vindt dat de minister bij de beoordeling van geschillen zwaar moet laten wegen of de corporatie het gemeentelijk beleid voldoende in acht neemt. Het staat de gemeente overigens vrij om een andere corporatie een bod te laten doen op de woonvisie. De zorgen van de VNG richten zich nog steeds op de ingewikkeldheid en traagheid van het proces. Bij conflictbeslechting is snelheid cruciaal en dient er wat ons betreft getoetst te worden aan het gemeentelijk woonbeleid.