Beeldmateriaal beschikbaar van Japanse walvisvloot

Ifaw

(Den Haag - 9 november 2005) Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) heeft fotomateriaal beschikbaar van de walvisschepen die gisteren uit Japan zijn vertrokken. Zonder zich iets aan te trekken van de internationale kritiek en het wereldwijde verbod op de commerciële walvisjacht heeft de Japanse overheid een vloot van zes walvisschepen uit laten varen. Deze vloot gaat in het Zuidpoolgebied op walvissen jagen in wateren die door de internationale gemeenschap als beschermd zijn erkend. Volgens het International Fund for Animal Welfare (IFAW) en Japanse overheidsfunctionarissen gaat Japan in de komende zes maanden 935 dwergvinvissen en tien gewone vinvissen doden in het kader van haar walvisjachtprogramma.

Het IFAW en andere natuurbeschermingsorganisaties over de hele wereld veroordelen deze stap, die als een plotselinge escalatie van de jachtactiviteiten door Japan kan worden beschouwd. Op grond van de nieuwe vangstquota die Japan zichzelf heeft toebedeeld, zullen zij dit jaar twee maal zoveel walvissen doden in de wateren van de Zuidelijke IJszee die reeds in 1994 door de Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) als beschermd werden aangewezen. Sinds de IWC in 1986 een wereldwijd moratorium op de commerciële walvisjacht instelde, gebruikt Japan de wetenschap als dekmantel voor haar jachtactiviteiten.

Het beeldmateriaal is bij het IFAW op te vragen.

Einde

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:


- Danielle de Lange, afd. Communicatie tel.070 335 50 11, e-mail : ddelange@ifaw.org.

Het IFAW is een internationale organisatie die als missie heeft het welzijn van dieren in de wereld te verbeteren. Daarbij gaat het zowel om huisdieren als om in het wild levende dieren. Het IFAW wil dit bereiken door de commerciële uitbuiting van dieren terug te dringen, natuurlijke leefgebieden te verschermen en dieren in nood te helpen. Meer informatie is te vinden op www.ifaw.nl.