Gemeente Capelle a/d IJssel

Voorzieningengebouw begraafplaats Nijverheidstraat

Begraafplaats Capelle West

Foto: gemeente Capelle aan den IJssel

De begraafplaats aan de Nijverheidstraat, die al enkele jaren gesloten is, moet voor meer mensen van betekenis worden. De begraafplaats is een gemeentelijk monument.

De gemeente Capelle aan den IJssel en de Van Cappellen Stichting hebben geld beschikbaar gesteld voor een permanent voorzieningengebouw. Dit gebouw zal dienst doen als ontvangstruimte bij de jaarlijkse dodenherdenking en zal gedurende het hele jaar ruimte bieden voor tentoonstellingen die te maken hebben met het karakter van de begraafplaats. De aanvragen voor de monumentenvergunning en de bouwvergunning zijn ingediend. Het gebouw wordt vóór 1 mei 2006 opgeleverd.

Er is nog geld nodig voor de inrichting van het gebouw. Hiervoor worden diverse instellingen benaderd.

Een vertegenwoordiger van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel, een bewoner van de naastgelegen Kleine Zeeheldenbuurt en de gemeentelijke afdelingen Beheer en Welzijn & Educatie ontwikkelen in een projectgroep voorstellen voor:


- aanpassing van de inrichting van de begraafplaats;


- onderhoud van het groen en de grafstenen;


- vormgeving van de tentoonstellingen.

Over deze onderwerpen moet het gemeentebestuur nog besluiten nemen.

Vragen en opmerkingen

Met vragen en opmerkingen kunt u terecht bij Henk Oldenhof, unit Accommodatiebeheer,

telefoon 010-2848621.

Werkzaamheden aan grafstenen

Nabestaanden die dat willen, kunnen grafstenen zelf schoonmaken en/of de teksten weer leesbaar maken. Het schoonmaken mag uitsluitend met water en een borstel. Enige uitzondering: bij marmeren graftekens is gebruik van een anti-algenmiddel toegestaan. Het weer leesbaar maken van de teksten mag uitsluitend in de oorspronkelijke kleur. Voor de bovengenoemde werkzaamheden is geen monumentenvergunning nodig.

Voor alle andere werkzaamheden aan grafstenen is wél een monumentenvergunning vereist.

Bent u van plan andere werkzaamheden uit te (laten) voeren, vul dan een aanvraagformulier monumentenvergunning in. Het formulier kunt u downloaden vanaf www.capelleaandenijssel.nl, digitaal loket, product Beschermde monumenten en dorpsgezichten, vergunning. U kunt het ook opvragen bij Henk Oldenhof, telefoon 010-2848621.

Toestemming eigenaren

De projectgroep gaat ervan uit dat degenen die een steen hebben laten plaatsen op een graf voor bepaalde tijd, geen bezwaar hebben tegen onderhoudswerkzaamheden door de gemeente.

De begraafplaats bevat ook een aantal graven, die voor onbepaalde tijd zijn uitgegeven. De meeste eigenaren hebben afstand van deze graven gedaan. Van de eigenaren die geen afstand hebben gedaan, is toestemming nodig voor onderhoud door de gemeente. De gemeente zal zich inspannen deze eigenaren op te sporen.