Gemeente Groningen

dinsdag 8 november:
Gemeente stimuleert gedragsverbetering kamerbewoners

Groningen krijgt steeds meer studenten. Om hen onderdak te kunnen bieden, heeft de gemeente begin dit jaar besloten dat er overal in de stad kamerverhuurbedrijven mogen komen. Dat betekent dat er meer studenten komen wonen in gewone woonwijken waar ook gezinnen wonen. Dat gaat meestal prima samen, maar soms ook niet. Daarom voert de gemeente een campagne gericht op studenten, wijkbewoners en huisbazen. Onder het motto 'Doe Normaal Ja' worden zij opgeroepen rekening met elkaar te houden en problemen samen op te lossen.

'Doe Normaal Ja!' moet ervoor zorgen dat studenten veilig wonen, dat overlast door wildgeparkeerde fietsen en fietswrakken aangepakt wordt en dat geluidsoverlast in woonwijken voorkomen wordt. In de loop van november verspreidt de gemeente daartoe huis-aan-huis een oproep tot 'normaal' gedrag. Alle huishoudens in de wijken rondom het centrum, populaire wijken onder studenten, zullen die oproep ontvangen. Bewoners kunnen de oproep zelf kracht bijzetten door een campagneposter op hun raam te plakken. Huishoudens die de campagneposter zichtbaar ophangen kunnen meedoen aan een prijsvraag.

De gemeente laat het niet bij een oproep alleen. Van de campagne maken ook deel uit voorlichting over rechten en plichten van kamersbewoners en huisbazen, onaangekondigde controles van panden op brandveiligheid en achterstallig onderhoud, het opsporen van illegale panden, een strengere aanpak van geluidsoverlast, het promoten van het Meldpunt Overlast, het verwijderen van fietswrakken en het plaatsen van fietsenstallingen.

Meer informatie over de campagne is te vinden op de website: www.doenormaalja.nl. Ook alle informatie over op kamers wonen in Groningen is op die site te vinden.