Politie Groningen

Persberichten woensdag 9 november 2005

provincie Groningen, 09-11-2005 -

Groningen: Stadjer met gestolen fiets ingerekend
De politie heeft dinsdagmiddag op het Martinikerkhof een 45-jarige man uit Groningen aangehouden voor heling. De Stadjer werd op zijn fiets door politieagenten gecontroleerd. Zij constateerden dat de fiets op 1 november vanaf de Oosterweg was gestolen. De verdachte had volgens eigen zeggen de fiets voor 75 euro van een onbekende man gekocht. De fiets zal worden teruggegeven aan de eigenaar. Dezelfde fiets bleek een jaar eerder ook al een keer te zijn gestolen. Ook na deze diefstal werd de fiets door de politie teruggevonden en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. De politie maak proces-verbaal op tegen de Stadjer. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten.

Groningen: minderjarige meisjes op dievenpad
Met de aanhouding van twee minderjarige meisjes uit Groningen, beiden16 jaar, heeft de politie diverse winkeldiefstallen opgelost. Het duo werd maandagmiddag door beveiligingspersoneel bij een diefstal in een kledingwarenhuis in de Herestraat op heterdaad betrapt. Beiden bleken in het bezit te zijn van diverse gestolen goederen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de meisjes uit vijf warenhuizen en kledingwinkels in de binnenstad kleding, sieraden en tassen hadden gestolen. Alle gestolen goederen zijn inmiddels teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Beide verdachten krijgen een winkelontzegging van de vijf winkels uitgereikt. Zij werden na verhoor overgedragen aan hun ouders. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: pistool blijkt aansteker
De politie heeft dinsdagmiddag op het Martinikerkhof een 27-jarige man uit Kaatsheuvel aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. De politie kreeg van surveillerende stadswachten de melding dat iemand met een pistool stond te zwaaien. Politieagenten zagen dat de verdachte, die in een groepje personen stond, een klein formaat pistool bij zich had en deze in zijn binnenzak stopte. De agenten wisten het wapen uit de man zijn kleding te ontfutselen en hem vervolgens aan te houden. Al snel bleek het wapen nep te zijn en te functioneren als aansteker. De verdachte mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Hij deed afstand van de aansteker.

Groningen: snelheidscontrole
De politie heeft dinsdagmiddag op een locatie een snelheidscontrole gehouden.
Groningen, Verlengde Hereweg: aantal geregistreerde voertuigen: 2010, aantal overtredingen: 116, hoogst gemeten snelheid: 71 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen: roodlichtcontrole leidt tot veel bekeuringen Een roodlichtcontrole op de Nieuwe Sint Jansstraat, Sint Jansbrug en de Sint Jansstraat heeft dinsdagmiddag geleid tot 97 bekeuringen. In 79 gevallen, vooral fietsers, kregen een bon voor het rijden door het rode verkeerslicht. Vijf keer werd tegen de verplichte rijrichting op de Turfsingel gereden, vier fietsers reden op het trottoir, drie personen hadden geen identificatiebewijs bij zich en elf maal werd bij de Poelbrug geen voorrang verleend aan overstekende voetgangers op de oversteekplaats. De controle duurde 2,5 uur.

Groningen: bromfietser onder invloed bij alcoholcontrole Bij een alcoholcontrole op de Paterswoldseweg heeft de politie dinsdagavond een 47-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd, rijdend op zijn bromfiets, gecontroleerd. Een blaastest wees uit dat hij vermoedelijk te veel alcohol had gedronken. Op het politiebureau werd geconstateerd dat de verdachte 1,9 promille alcohol in zijn bloed had. Hij kreeg een rijverbod opgelegd. Na verhoor mocht de man het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op. In drie uur tijd controleerde de politie op zowel de Paterswoldseweg als de Leonard Springerlaan 150 bestuurders op het gebruik van alcohol. Alleen de bromfietser bleek onder invloed te rijden.

Groningen: snelle rijder onder invloed
De politie heeft dinsdagnacht op de Plataanlaan een 46-jarige man uit Middelstum aangehouden voor rijden onder invloed. De Middelstumer werd na het begaan van een forse snelheidsovertreding op de Friesestraatweg staandegehouden. Hij bleek 128 km/uur te hebben gereden, terwijl op deze weg een snelheidslimiet geldt van 70 km/uur. De agenten roken tijdens het bekeuringsgesprek alcohol bij de bestuurder. Een blaastest op straat mislukte, waarna de verdachte werd meegenomen naar het politiebureau. Daar werd geconstateerd dat de man 0,65 promille alcohol in zijn bloed had. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: Stadjer aangehouden bij oprollen hennepkwekerij In een woning in de Herestraat heeft de politie dinsdagmiddag een hennepkwekerij opgerold. De politie reageerde, nadat een elektronicazaak wateroverlast had vanuit de betreffende woning. In de woning trof de politie een in werking zijnde plantage aan met 320 planten. Ook werden 400 getopte plantjes aangetroffen. De planten en toebehoren werden opgeruimd en vernietigd. Het energiebedrijf constateerde dat de stroom illegaal werd afgetapt. Tijdens het oprollen van de kwekerij meldde de huurder van de woning, een 39-jarige man, zich op het politiebureau. Hij werd aangehouden en gehoord. Na verhoor mocht hij het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: kopstaartbotsing op ringweg
Bij een verkeersongeval op de Laan 1940-1945 is dinsdagochtend een 25-jarige vrouw uit Groningen gewond geraakt. De vrouw reed in haar auto en moest door de noodzaak van het verkeer remmen. Een 20-jarige uit Groningen, die achter haar reed, kon haar auto niet tijdig tot stilstand brengen. Zij botste met de voorzijde tegen de achterzijde van de auto van haar plaatsgenote. Door deze aanrijding botste zij tegen de auto, die voor haar stilstond. De 25-jarige Stadjer moest met nekletsel naar het ziekenhuis worden gebracht. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

t Zandt: twee hennepkwekerijen leeggehaald
In twee panden aan de Hink Oostingstraat heeft de politie dinsdagmiddag twee illegale hennepkwekerijen aangetroffen en leeggehaald. In beide panden waren in totaal ruim 240 planten aanwezig en enkele kilos gedroogde toppen. Alle goederen werden in beslag genomen en direct vernietigd. Een 33-jarige vrouw werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor werd zij weer in vrijheid gesteld.

Zoutkamp: rijbewijs ingeleverd na snelheid overtreding
Op de Panserweg in Zoutkamp heeft de politie dinsdagavond een 29-jarige inwoner van Westergeest aangehouden. De man reed met zijn auto over de Panserweg met een snelheid van ruim 150 km per uur, waar 80 km per uur is toegestaan. Het rijbewijs van de man werd ingenomen. Op de Marneweg in Lauwersoog kregen nog eens 16 bestuurders een boete opgelegd.
Ook elders in de Provincie werden snelheid controles uitgevoerd. In Bedum werden op het Boterdiep ruim 500 voertuigen gecontroleerd. Hier werden 22 automobilisten opgeschreven. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 103 km per uur.
In Midwolde liepen 57 bestuurders tegen de lamp. Van het aantal gepasseerde voertuigen bleek ruim 20 % te hard te rijden. In Kolham kregen 11 bestuurders aan boete opgelegd.

Grootegast: lastige jeugd
Voor het Gemeentehuis van Grootegast heeft de politie dinsdagmiddag 6 jongeren bekeurd, omdat zij zich niet hielden aan het geldende samenscholingsverbod. Een van de jongeren werd meegenomen naar het politiebureau. Hij stak het nodige vuurwerk af. Ook daarvoor kreeg de jongeman een boete. De politie controleert streng op het samenscholingsverbod, omdat de jeugd regelmatig overlast veroorzaakt in de omgeving van het gemeentehuis.