Gemeente Boarnsterhim


Nationale brandpreventieweek

Check op www.brandtest.nl uw eigen brandveiligheid !

Op de website www.brandtest.nl kan aan de hand van waargebeurde verhalen gecheckt worden of de eigen woonomgeving wel veilig is. De brandtest is ontwikkeld voor de jaarlijkse Nationale Brandpreventieweek die van 5 tot 12 november 2005 wordt georganiseerd. Thema van dit jaar is het veilig gebruik van (elektrische) apparaten. Een televisie op stand-by laten staan of een kabelhaspel niet helemaal uitrollen kan grote gevolgen hebben. Allerlei apparaten maken het leven een stuk gemakkelijker, mits ze veilig worden gebruikt. Bij het gebruik van apparaten ligt een beginnende brand altijd op de loer. Jaarlijks rukt de brandweer in Nederland zo'n 6.000 keer uit voor een woningbrand en vallen er ongeveer 50 dodelijke slachtoffers.

Brand in elektrische apparaten
Bijna alle elektrische apparaten worden warm in het gebruik. Apparaten waarin een ventilator zit om oververhitting te voorkomen of waarin lucht wordt `aangejaagd' vragen extra aandacht . Vooral wanneer zich in het apparatuur stof heeft opgehoopt, waardoor warmte niet goed wegkan, ligt het gevaar van brand op de loer. Van warmte en stromende lucht is onder meer sprake bij wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, computers, televisies en haarföhns.

Tips voor een veilig gebruik
De volgende tips helpen om brand in apparatuur zo veel mogelijk te voorkomen:

1. Maak het filter van de wasdroger bij boorkeur na iedere wasbeurt stofvrij;

2. Zet de televisie helemaal uit (niet op stand-by);
3. Zorg voor voldoende afstond tussen halogeenspotjes en brandbaar materiaal

4. Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit als u er een elektrisch apparaat op aansluit;

5. Gebruik de magnetron/over uitsluitend voor het bereiden of verwarmen van voedsel of drank;

6. Test een elektrische deken wanneer u die voor de eerste keer in het seizoen gaat gebruiken;

7. Maak minimaal eenmaal per drie maanden het verfilter van de afzuigkap schoon;

8. Maak uw broodrooster, stofzuiger, haarföhn, frituurpan ed. regelmatig schoon;

9. Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden als u apparatuur inbouwt;

10. Test minimaal een keer per jaar de rookmelder en vervang de batterijen, lees de gebruiksaanwijzing van blusdeken en brandblusser door en oefen het vluchtplan.

De Stichting Nationale Brandpreventieweek
De Stichting Nationale Brandpreventieweek heeft als doel de aandacht van het Nederlandse publiek te vestigen op brandveiligheid en brandpreventie. Het voorkomen van brand, het voorkomen van uitbreiding van brand (rookmelders, blusmiddelen) en het voorkomen van de gevolgen van brand, ofwel tijdig kunnen vluchten (vluchtroutes, vluchtmiddelen) zijn de belangrijkste speerpunten.