Gemeente Wijk bij Duurstede

Tijdelijk bloemrijk korenveld in de Noorderwaard

Tussen de Kromme Rijn en de Prins Hendrikweg op de hoek met de Nieuwe Weg ligt een gemeentelijk stuk grond ter grootte van anderhalf voetbalveld. De afgelopen jaren stond hier maïs op. Dit stuk grond is onderdeel van het project natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers, dat in voorbereiding is. Omdat de plannen nog gemaakt moeten worden zal de uitvoering nog op zijn minst één jaar op zich laten wachten.

Fleurig
Om dit stuk grond er aantrekkelijk uit te laten zien in 2006 wordt het, in samenwerking met Het Utrechts Landschap, in november 2005 ingezaaid met de korensoort rogge. Het Utrechts Landschap gebruikt hiervoor zaden van geoogste roggevelden bij de gemeente Zeist. Deze rogge is zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld. Met deze roggezaden komen ook zaden van koren- en andere veldbloemen mee. Waarschijnlijk ziet hierdoor het korenveld er volgend jaar al fleurig uit.

Bovendien wordt rond het korenveld in het voorjaar van 2006 ook nog een 6 meter brede strook met facelia ingezaaid. Deze facelia bloeit opvallend blauw, waardoor er een sterk de aandacht trekkende blauwe zoom om het korenveld zal ontstaan. Ook trekt facelia veel vlinders en bijen aan. Dit sluit mooi aan bij de nieuwe bestemming natuur.

Natuurontwikkeling
De rijpe rogge wordt in de zomer van 2006 geoogst. Door het oogsten worden ook voedingsstoffen uit de grond verwijderd. Dit is goed voor de natuurontwikkeling, omdat gewenste wilde planten zich er dan eerder vestigen. Met de tijdelijke inzaai wordt nu een eerste stap genomen op weg naar natuurontwikkeling op deze plek.

Info
Voor vragen over het korenveld of over het project natuurontwikkeling Kromme Rijnoevers kunt u contact opnemen met de projectleider Hay Timmermans, tel. 595595.
Korenveld.jpg


* Geplaatst op: 09-11-2005 10:23:50