Gemeente Wijk bij Duurstede

Oproep aan alle ouders/verzorgers in deze gemeente

De jaarwisseling nadert met rasse schreden. De eerste folders over vuurwerk vallen binnenkort bij u in de bus. Toch bezitten vele jongeren al (of nog) vuurwerk. Dat is niet het enige: verscheidene jongeren in onze gemeente voelen zich geroepen ver voor de 31^ste december vuurwerk af te steken. Zowel overdag als 's avonds. Een harde knal veroorzaakt natuurlijk een schrikreactie, bij jong en oud. Ook dieren kunnen er behoorlijk angstig van worden en zelfs weglopen. Het gevolg is onrust of verdriet.

Binnengekomen meldingen
Uit overleg met de politie is mij duidelijk geworden dat er vanuit de hele gemeente al erg veel meldingen binnen zijn gekomen over het vroegtijdig afsteken of over het bezit van vuurwerk. Ook zijn er al vernielingen aangericht door illegaal of zelfgemaakt vuurwerk: papierbakken, verkeersborden en speeltoestellen op speelterreintjes hebben het moeten ontgelden.

Dit alles vind ik onacceptabel! Ik doe een dringend beroep op u als ouders of verzorgers vooral uw kind(eren) te wijzen op het verbod op vuurwerk. De verantwoordelijkheid ligt bij u. Maak het bezit en het afsteken van vuurwerk bespreekbaar tijdens de maaltijd of op een ander moment. Als u duidelijk maakt dat het bezit of afsteken van vuurwerk niet stoer is of dikke pret inhoudt, maar dat er vergaande gevolgen aan vastzitten, is de eerste stap gezet in het bestrijden van deze overlast.

Regels en straf
Voor alle duidelijkheid leg ik iets uit over de regels en de consequenties op het overtreden daarvan.

Het is strafbaar:

- vuurwerk af te steken buiten de toegestane tijden;
- vuurwerk voorhanden te hebben;

- (il)legaal vuurwerk te verkopen.

Als uw kind betrapt wordt op één van deze overtredingen, dan krijgt hij of zij een boete die varieert van EUR 26 tot EUR 198. Het boetebedrag is afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die bij het kind wordt aangetroffen en van de leeftijd van het kind.

Jongere kinderen worden niet ontzien: vanaf 8 jaar worden kinderen bij het overtreden van de regels al doorverwezen naar Bureau Halt. Ook als het de eerste keer is dat het kind deze overtreding begaat. Bij Bureau Halt krijgt het kind dan een leeropdracht over vuurwerk.

Kinderen van 12 jaar tot 17 jaar krijgen bij Bureau Halt een werkstraf opgelegd. Vanaf 17 jaar worden jongeren stevig beboet.

Nog ernstiger is het, als uw kind(eren) vuurwerk gooit naar mens of dier of zelfgemaakt vuurwerk bezit. Dan wordt de stap naar Bureau Halt overgeslagen en wordt gelijk doorverwezen naar het Openbaar Ministerie, die vervolgens een straf oplegt.

Na het lezen van deze tekst zal het u duidelijk zijn dat de politie het bezit en het afsteken van vuurwerk in deze dagen hard aanpakt. Maar de politie komt eraan te pas als het eigenlijk te laat is. Het is uw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat uw kind(eren) de regels niet gaat overtreden.

G.K. Swillens,
burgemeester


* Geplaatst op: 09-11-2005 10:25:17