Gemeente Wijk bij Duurstede

Regels planschade gewijzigd

Op grond van een geldend bestemmingsplan is het niet altijd mogelijk de meest gewenste ruimtelijke ontwikkelingen of bouwprojecten te realiseren. Het wijzigen van het bestemmingsplan of het verlenen van vrijstelling als bedoeld in artikel 17 en 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO), zijn instrumenten die dan uitkomst kunnen bieden.
Het kan echter zijn dat u als particulier door zo'n besluit schade lijdt of zult lijden, bijvoorbeeld doordat het uitzicht wordt belemmerd, uw privacy afneemt of doordat u te maken krijgt met geluidsoverlast. Deze schade noemen we planschade. De regels omtrent planschade staan vermeld in artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Onlangs is dit wetsartikel op een aantal punten gewijzigd. Het gewijzigde artikel is op 1 september 2005 in werking getreden. De belangrijkste veranderingen worden hierna kort besproken.

Drempelbedrag
Als u van mening bent dat u planschade lijdt, kunt u een vergoeding aanvragen bij de gemeente. Met de wetswijziging is echter een drempelbedrag ingevoerd van EUR 100,-. Dit betekent dat u, voorafgaand aan de behandeling van de aanvraag om vergoeding van planschade, een bedrag van EUR 100,- moet betalen. Dit bedrag wordt aan u terugbetaald bij een gehele of gedeeltelijke positieve beslissing op de aanvraag.

Bevoegd gezag
Als gevolg van de wijziging van artikel 49 WRO is voortaan het college van burgemeester en wethouders (in plaats van de gemeenteraad) het bevoegd gezag om besluiten over planschadeclaims te nemen. Het college wordt hierbij geadviseerd door een onafhankelijke schadebeoordelingscommissie.

Verjaringstermijn
De wetswijziging heeft tot gevolg dat de termijn waarbinnen een belanghebbende een verzoek om planschadevergoeding kan indienen bij de gemeente, is teruggebracht tot vijf jaar nadat de gewraakte planologische maatregel onherroepelijk is geworden. 'Onherroepelijk' wil zeggen dat een besluit definitief is. Stel dat een besluit waardoor u planschade lijdt op 1 november 2005 onherroepelijk wordt, dan kunt u tot 1 november 2010 een planschadevergoeding aanvragen.

Verhaalsovereenkomsten
Genoemde wijzigingen zijn van belang voor de particulier die planschade lijdt. De wetswijziging heeft echter ook gevolgen voor degene die de planschade moet betalen. Op grond van het sinds 22 juni 2005 geldende artikel 49a WRO kan de gemeente voortaan met de verzoeker van een planherziening of vrijstelling een overeenkomst sluiten, waarin wordt vastgelegd dat de planschadekosten voor rekening van deze verzoeker komen.
Tot slot zorgt de wetswijziging ervoor dat de verzoeker zelf ook belanghebbende is bij het besluit van het college tot vergoeding van planschade. De verzoeker krijgt zodoende gelegenheid tot inspraak bij de voorbereiding van het gemeentelijk besluit over de planschadeclaim.


* Geplaatst op: 09-11-2005 10:29:57