Gemeente Capelle a/d IJssel

Gratis taalcursussen

Allochtonen, die de Nederlandse taal niet machtig zijn, kunnen zich tot eind december 2005 opgeven voor deelname aan een inburgeringscursus. De gemeente Capelle aan den IJssel betaalt de cursus, die nog dit jaar start en eind 2006 wordt afgerond. De cursussen zijn bedoeld voor mensen, die de Nederlandse taal nog niet beheersen op NT2-niveau 2. Diegenen die de zorg hebben voor minderjarige kinderen en/of die werkloos zijn worden met voorrang geplaatst.

Er zijn verschillende trajecten, die allemaal minimaal 300 lesuren duren. Dit komt ongeveer overeen met drie dagdelen per week. De cursussen worden in Capelle aan den IJssel gegeven. Inburgeringscursussen bestaan uit Nederlandse taal en bevatten daarnaast onderdelen gericht op bijvoorbeeld de voorbereiding op een vervolgopleiding of werk. Eerst wordt het taalniveau van de cursisten getoetst en daarna wordt een op maat gesneden traject gezocht. Daarna sluiten de deelnemers een contract af met de gemeente.

Nieuwkomers zijn al sinds 1998 verplicht deel te nemen aan een inburgeringscursus. Tot nu toe zijn mensen die al vóór 1998 naar Nederland zijn gekomen, de zogeheten oudkomers, hiervan vrijgesteld. Vanaf medio 2006 moeten ook zij inburgeren. De gemeente Capelle aan den IJssel stelt een inburgeringscursus beschikbaar voor in totaal 110 allochtonen, die in deze gemeente wonen.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het nieuwe Inburgeringsloket van het Informatiecentrum gevestigd bij de afdeling Publiekszaken in de hal van het gemeentehuis. Het inburgeringsloket is geopend op dinsdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur en op donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Ook kunt u bellen met telefoonnummer 010-2848351 of 010-2848358 of een e-mail sturen naar: inburgeringsloket@capelleaandenijssel.nl.